Нов заместник-министър на икономиката и енергетикатa; до девет месеца титулярът в Министерството трябва да разработи нова енергийна стратегия

evn_jiciСъс заповед на премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на икономиката и енергетиката е назначен Юнал Тасим, работил като началник цех в ОЗ „Хан Крум“ и като управител на фирма и 3 мандата народен представител, съобщи правителствената информационна служба. Междувременно днес депутатите обсъдиха доклада за състоянието на енергетиката на страната ни и внесеното решение по него. Проектът за решение предвижда в срок до девет месеца министърът на икономиката и енергетиката да разработи нова енергийна стратегия, която до бъде внесена за приемане в Народното събрание.   Той трябва и да направи анализ на състоянието в сектора.

В тази връзка министър Драгомир Стойнев сподели, че натрупаните с течение на годините проблеми и нерешаването им е довело до дисбаланс в целия сектор и в електроенергийната система на страната се наблюдава тревожна тенденция на намаление на брутното производство. Намалени са вътрешното потребление на електроенергия, търговския износ на електроенергия и се увеличава единствено на електроенергията от възобновяеми източници. Стойнев определи като изключително тежко състоянието на държавните енергийни предприятия като общо задълженията на дружествата от групата на БЕХ за периода 2009 г. – юни 2013 г. са в размер на 1,4 млрд лева. И това не е всичко – заради нарушения при търгове на електрическа енергия и сключване на договори от дъщерни дружества на БЕХ, съдържащи клаузи, че закупената електроенергия може да се продава единствено в България има образувана наказателна процедура срещу страната от Европейската комисия заради предполагаема злоупотреба на АЕЦ “Козлодуй” и НЕК с монопол, което може да доведе до глоба от 10 процента от оборота на БЕХ, посочи министърът.

Може да харесате още...