Кабинетът пише управленската си програма на фона на несекващи протести

flag_bg2До началото на следващата седмица предстои да бъде завършена програмата за управление. Тя ще бъде представена в Народното събрание – съобщи в последния работен ден на седмицата министър-председателят Пламен Орешарски по време на представяне на проекта за програмата. Това се случва на фона на над 40 дневните протести срещу Кабинета и искането на оставката му. И фона на Парламент, който работи под обсада и с обидно за всеки трезвомислещ човек ниво на доверие, но въпреки това се готви да си гласува лятна отпуска.

Орешарски говори за приемствеността в програмата по отношение на валутния борд, стабилността на банковата система, продължаването на европейската и евроатлантическата интеграция, развитието на пътната инфраструктура. Обясни и разликите – според него, ролята на държавата като регулатор и гарант на конкуренцията, справедливостта и социалните права; засилването на регулациите на финансовия сектор и на антимонополната политика във всички сектори.

Орешарски заяви като краткосрочни приоритети туризма и селското стопанство, а л подкрепата на малките и средни предприятия, промяната на практиките в НАПза акценти посочи стимулирането на раждаемостта и отглеждането на деца, реалната интеграцияа на хората с увреждания, образованието и квалификацията. За болната тема – здравеопазването – каза, че са предвидени мерки то да стане по-качествено и достъпно. А в политиките за укрепване на държавността постави акценти върху системите за национална и вътрешна сигурност, модерното правосъдие и правна сигурност. Спомена и българската култура.

Не каза нищо за хората, които 44-ти ден настояват за промяна на политическия модел, нови правила за избори и премахване на олигархията като кукловод на властта…  Не им каза нищо и на тях директно.  Отново ги пропусна…

Кой го съветва, по дяволите, и какво точно цели?

Може да харесате още...