Пациенти си искат аптеката в Трета поликлиника в Бургас

lekarstva0001Подписка „Да бъде запазена аптеката в Диагностично – консултативен център /ДКЦ/ – 2” стартират жители на Бургас. От 17 юли, сряда, всеки може да подкрепи инициативата бившата Трета поликлиника да нe остави пациентите си без комплексна здравна услуга, закривайки аптеката. Подписката ще се събира както в застрашения от затваряне фармацевтичен обект, така и в аптеките “Здраве” на ул. “Св. св. Кирил и Методий” № 3,”Бургас” на бул. “Христо Ботев” № 1 /до светофара/, “Трапезица” в ж.к. “Братя Миладинови”, ул. “Шар Планина” № 23 /срещу магазин „Болеро”/ и в аптеката в Българово.

Инициативата възниква след като управителят на ДКЦ – 2 д-р Илка Баева – оповестява решението си да закрие аптеката, съобщават от Имидж едвъртайзинг. Според хората, обаче, това решение е субективно и преследва лични интереси. На събрание на гражданския комитет в присъствието на 52 души са обобщени мотивите за искането аптеката в ДКЦ – 2 да НЕ бъде затворена. Голяма част от местните, които имат нужда от аптеката, са социално слаби и болни.
Гражданите са обезпокоени от факта, че никоя от институциите досега не се е ангажирала с проблема. Въпреки подадените сигнали, собственикът – община Бургас – отказва да се намеси в полза на обществения интерес, свидетелстват в нарочно прессъобщение от комуникационната група.

В него се казва, че затварянето на аптеката в ДКЦ-2 ще има сериозен обществен отзвук – ще засегне удобството на над 6 000 болни. По техни данни, месечно тук се продават 27 000 опаковки лекарства. Обслужват се 2200 рецепти по НЗОК, от които 1160 са за безплатни лекарства на обща стойност 46 200 лв. Тя е една от едва двете аптеки в Бургас, в които се предлагат безплатно скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести: КOATE, OCTANATE, OCTAPLEX, WILATE, EMOCLOT, AIMAFIX и др. Техните цени са от 300 лв. до близо 2000 лв., но при получаването им пациентите не плащат нищо – аптеката ги купува от склада, а после здравната каса възстановява сумите. След закриването на тази специализирана и социално-ориентирана аптека 300 000-ият град Бургас ще остане с една аптека, предлагаща медикаменти за тези редки болести, което е абсолютно недостатъчно, според Инициативен комитет, подкрепил оставането на аптеката.

източник: комуникационна група Имидж Едвъртайзинг

Може да харесате още...