Студенти на Варненския свободен университет представят архитектурни проекти в Шумен

VSU-plakat-izlojbaСтуденти от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” подредиха в изложба свои архитектурни проекти в шуменския Драматичен театър „Васил Друмев“. Събитието се организира с активната професионална помощ на преподаватели и студенти от Катедра „Архитектура и урбанистика“ и е с фокус върху проекта „Тежък полк“ в Шумен. В изложбата се представят шест архитектурни проекта: три за Варна и по един за Шумен, Велико Търново и Буенос Айрес, Аржентина.

Фокусът на изложбата е върху шумеснкия проект – „Социален център със спортно-развлекателен парков комплекс“. Началото му е поставено през 2011 година, когато областният управител на Шумен Димитър Александров инициира провеждането на първа дискусия за бъдещето на военните имоти. В дискусията са представени различни предложения от специалисти в областта на архитектурата. Арх. Росица Пеева – преподавател във Варненския свободен университет представя идея за разработване на проекти от студентите по архитектура в университета, като по този начин да бъдат представени вижданията на младите хора за това пространство. Присъстващите се обединяват около мнението, че паркът в бившето военно поделение трябва да се запази и голяма част от имота трябва да се използва за спортни нужди, като може да бъде изграден спортно-развлекателен център. Трима студенти-дипломанти, под ръководството на проф. д-р арх. Константин Бояджиев, започват разработването на проекти още през учебната 2011-2012-та. Първият завършен дипломен проект, представен в настоящата изложба, е част от магистърската теза на студента от Шумен Тодор Христов, “Магистър по „Архитектура” във ВСУ. На защитата присъства Областният управител на Шумен, г-н Димитър Александров, който пред комисията и аудиторията изказва задоволство от идеите в проекта, осигуряващи необходимата градска среда в този район, и изразява желание съгражданите му също да се запознаят с проекта. Проектът показва резултата от почти двегодишен труд, положен с мисъл и творчество, с желание и любов от шуменци за шуменци, коментират от ВСУ.

Четири от другите проекти – на студентите Радосвета Атанасова, Марияна Георгиева, Валентин Ганчев, Антон Антонов с ръководители проф. д-р арх. Росица Никифорова, проф. д-р арх. Иван Никифоров, проф. д-р арх. Константин Бояджиев, доц. д-р арх. Александър Слаев, доц. д-р арх. Станчо Веков – са на знакови сгради за важни места в градовете Варна и Велико Търново.

Проектът „Музей на съвременното изкуство“ в Буенос Айрес, Аржентина, на студентите Валентина Ганева и шуменеца Камен Добрев с ръководител проф. д-р арх. Константин Бояджиев, изразява стремежа на Варненския свободен университет да поощрява студентите си за професионална изява в международни конкурси.

Може да харесате още...