Обмислят отпадане на имунитета на кандидат-депутатите

izbori_001Отпадане на имунитета на кандидат-депутатите обмисля временната комисия за изготвяне на проект за нов Изборен кодекс. На заседанието си на 4 юли председателят на комисията Мая Манолова посочи, че България е единствената европейска страна, в която съществува такъв имунитет. Тя отбеляза, че в тази посока са и препоръките на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията /ГРЕКО/.

Народният представител от ДПС Четин Казак коментира, че може да се обмисли не напълно премахване, а намаляване на обхвата, тоест една по-елементарна – според него – защита, която да пази кандидат-депутатите от политически посегателства.

Гражданските организации пък се обявяват и по темата за намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите и преминаването към едностепенна регистрация, вместо сегашната двустепенна.
Четин Казак се възпротиви на идеяата за липса на какъвто и да е депозит. Според него трябва да има определен залог като знак за сериозност и ангажираност. Сред коментираните в комисията цифри са намаляване на депозита за партиите на 2500, 5 000 като плащане от коалициите, а за инициативните комитети – символичната сума до 500 лева.

Друга дискутирана тема бяха подписите, изисквани за регистрация и мнението беше, че подписите могат да се намалят до 2500 за партии, а за независимите – до един процент от избирателите в определен район, но не повече от 1000.

Сред предложенията, направени от гражданските организации, бяха и да се въведат изискванията за депутатите – да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност.

На заседанието на комисията бяха изслушани и представители на ЦИК за проблемите при прилагането на Изборния кодекс, включително при организацията и произвеждането на президентските, местните и парламентарните избори, както и предложения за промени в изборното законодателство.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...