Временно се преустановява финансирането на проекти във Фонд Научни изследвания

globus_peroВременно ще се преустанови финансирането на проекти във Фонд Научни изследвания, обяви на пресконференция след заседанието на Министерския съвет министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Тя уточни, че прекъсването ще бъде до приключване на започналите проверки и до изготвянето на правила за изразходването на средствата. „Ще поискам оставките на Изпълнителния съвет на фонда. Надявам се, че следващият управител и Изпълнителен съвет ще вземат бързи и строги мерки, за да започне отново финансирането на Фонда“, обяви министърът. Клисарова подчерта, че няма да бъдат спирани проекти, които вече са започнали. „Искам да уверя всички, които ясно и регламентирано са представили проектите си в срок и целесъобразно, че те няма да останат нефинансирани“, добави министърът.

Тя напомни, че още миналата година е направена сериозна проверка във Фонда и са установени много нарушения. За съжаление обаче не са взети никакви мерки по отношение на препоръките, които са направени. „Имаше проверка от Главния инспекторат, от звеното за вътрешен одит в МОН и предстои проверка от Агенцията за държавна и финансова инспекция. За мен най-притеснително е, че имаме основание да считаме, че не са били съблюдавани правилата за държавни помощи“, подчерта Клисарова. Тя изтъкна, че откакто съществува, Фондът не е уведомил финансовото министерство за административните схеми за подпомагане. По думите на министъра става дума за сериозно нарушение, заради което може да има и санкции. Освен това във Фонда липсват правила, които да гарантират законосъобразното разходване на средствата.
На въпрос на медиите дали е имало назначения на служители в министерствата със заобикаляне на закона и без конкурс, Клисарова отговори утвърдително. ”За съжаление има много бройки, които са назначени без конкурс“, отбеляза министърът.

Може да харесате още...