Протестите прекосиха Океана, в Ню Йорк два пъти вече българи от различни поколения скандират: Оставка и Избори

new1Всекидневните, вече двуразови протести у нас – сутрин на кафе пред Парламента и вечер пред НС в София – както и блокирането на пътища в Пловдив, вече прехвърлиха Океана. В Ню Йорк в събота около 100 българи от различни поколения скандираха: Избори и Оставка пред Американското консулство, визирайки Кабинета Орешарски. Сред главните им искания са още промяна на Изборния кодекс в посока по-демократични избори и достъп и участие на граждански организации в тези промени. Вторият им протест – с около 60 човека – беше в първия ден на юли и пред сградата на ООН в Ню Йорк.

Плакатите, написани главно на английски, можеха да бъдат видяни лесно от излизащите от сградата на ООН, както и от нюйоркчани, прибиращи се от работа и от преминаващи туристи.

И на двата протеста настроението беше позитивно, защото се събрахме и почувствахме, че сме единни. Имахме подкрепата на минувачите и полицията, защото разбираха за какво се борим – разказа за F2F TV Елена Хамбарджиева, която заедно с Венера Върбанова е организирала Ню Йоркското недоволство чрез фейсбук групи. Вече 12-та година тя живее в САЩ, тази година завършва докторантура на науките по фармакология, но никога досега не е виждала и чувала сънародниците ни да организират протест в Ню Йорк.

Хората бяха радостни, че се организирахме и че – макар от далеч – показахме на протестиращите в България, че сме съпричастни и ги подкрепяме, обяснява Елена. И допълва: Пяхме химна и някои други песни. Винаги съм обичала България и имам идеи да се върна тук.  Постоянно мисля какво мога да направя, за да помогна. Положението не е хубаво, но само хората могат да променят нещата.

Снимка: Йордан Ангелов

Може да харесате още...