Марка, плик и печат за 1150 годишнината от моравската мисия на Братята Кирил и Методий

moravska misia2Марка с номинална стойност 3.20 лв., илюстрован пощенски плик и специален печат – това включва пощенско-филателното издание, посветено на знаменателните 1150 години от моравската мисия на братята Кирил и Методий. Марката се тиражира в 40 000 броя, а тиражът на илюстрования плик е 1389 броя, съобщиха днес при представянето на юбилейното издание от Български пощи. 

Художник-оформител на изданието е Кристина Борисова. Цялостният проект е изготвен на основата на проекти, предоставени ни от пощенските администрации на Словакия и Чехия и създадени на базата на две средновековни фрески в базиликата „Сан Клементе” в Рим, където е погребан Константин Кирил Философ.

Моравската мисия е третата и най-важната в живота на солунските просветители. През есента на 863 година, създателите на славянската азбука пристигат във Велеград, столицата на великоморавския княз Ростислав. По искане на княза, те са изпратени от византийския император Михаил III, за да проповядват християнството на славянски език. Братята остават в града три години и създават там първата славянска книжовна школа. След смъртта на Константин-Кирил Философ, брат му Методий служи всеотдайно на делото още 16 години и след смъртта си през 885 година тържествено е погребан в moravska misia1моравската столица Велеград.

В официалната церемония по валидиране на филателното издание днес взеха участие посланиците на Словакия, Чехия и Ватикана в България, тъй като юбилейното издание е съвместен проект на четирите пощенски администрации и се пуска едновременно в четирите страни.

Може да харесате още...