Близо 1 500 рисунки – в Drawing day България, редят изложба в Библиотеката в Пловдив

draw2402 рисунки с балони, цветя, къщички, деца, животни, дъги, морски, слънца и няколко на тема Различно, защото бяха сътворени от най-малките – това е равносметката от Drawing day инициативата в Пловдив. Преброих поне 20 деца на възраст между 1 и 2 годинки.

Хората, които ни посетиха, бяха най-малко 800, но но след 12 часа спряхме да ги броим – разказза за F2F TV организаторът и вдъновител Мария Петрова.

За да се случи цветния първия юни, са раздадени 100 блокчета, 100 кутии с пастели, 100 кутии с дебели тебешири, толкова шапки и тениски, над 500 книжки за оцветяване, плюшени играчки, въженца за скачане, домино, тефтерчета, бинокли, пъзели, стикери, водни боички… Като пресметнете – последните си тръгнаха без награди. Дори draw4бонбоните и балоните не ни стигнаха – споделя Мария. И благодари на всички семейства, приятели на изкуството!

Без тях нямаше да стане толкова красив празник! От снимките ще разберете колко е било весело при нас. Наистина рисувахме ЗАЕДНО – деца + родители, доброволци + деца, баба/ дядо + внуче, по приятелски, по съседски, по групи от познати от детската градинка или от училище. Най-много ме радваше и онази група, която вече четвърта година идват да рисуват с нас и ни познават от другите Творчески работилнички в библиотеката.

Все повече млади хора искат да участват активно в културния живот на родния си град, смята Мария и посочва, че нейната draw3група доброволци са едни от тях. В техните снимки присъства постоянно един слънчев лъч, който сякаш ги потупва по рамо! Не се шегувам! Вярвам – доброто ще спаси света и промяната трябва да започне от нас, убедена е тя.

Община Пловдив – “Спорт и младежки дейности” – застана отново зад Местен център за работа с доброволци към Детския отдел на иблиотека “Иван Вазов” и осигури част от наградите. Другите бяха предоставени от Европейския парламент, а трети от Детския магазин “Барт”.
Децата рисуваха на две теми: за конкурса “Нарисувай своя европейски дом” и “Приказно детство”, показвайки, че всъщност темата е една.

draw1Картините ще се подредят в изложба в Детски отдел на библиотеката в сряда, 5 юни. А на таблото за съобщения там скоро ще бъде обявен и победителят в конкурса, който ще спечели таблет.

В другите 16 града на страната малчуганите са нарисували 1034 рисунки. Може да се потопите в света на нарисуваното и емоциите от празника във фейсбук страничката на Drawing day 🙂

снимки: Drawing day, Мария Петрова

 

Може да харесате още...