На първо четене – антимафиотите излизат от МВР и се вливат в ДАНС, ДАНСотново ще разследва

pistolet_v_rykaФункциите и структурата на звеното “Борба с организираната престъпност” се прехвърлят от МВР в ДАНС. Това гласуваха на 1 четене народните представители от новото мнозинство БСП, ДПС и АТАКА. С промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ вносителите възстановяват правомощията на ДАНС да извършва разследване, регламентира се и дейността й по задържане и обиск на лица – нещо, което предишният Кабинет отне като право на агенцията. Според новите управляващи, така ДАНС се превръща в действен орган както за защита на националната сигурност, така и за ефективно противодействие на трансграничната и вътрешна организирана престъпност и корупция.

Опозицията в лицето на ГЕРБ заяви, че обратно – така се създава политическа полиция.

Извън препирните и взаимната размяна на реплики за организираната престъпност и кой е част от нея,  промените предвиждат изборът и освобождаването на председател на ДАНС да се извършва от парламента, по предложение на премиера. Предвижда се още мандатът на председателя да е шест години, а не пет, и да има трима, а не двама заместници, както е в сегашния закон.

Законопроектът беше внесен от депутатите Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров. Гласуваха 114 депутати, против бяха 83- ма.

Може да харесате още...