Топлофикация Пловдив охлажда кметството в ЖК Тракия

toplofikacia04EVN България Топлофикация монтира водоохлаждащата кула в сградата на кметството в пловдивския район Тракия. Това е част от първия проект за централизирано охлаждане в България “Smart Cool”, съобщиха от дружеството. Кулата е с тегло над 2200 кг. и беше монтирана на покрива на изцяло остъклената фасада, която запознати припомнят, че създава ефекта на аквариум, който е подходящ за зимата, но през лятото идва малко в повече на администрацията.

Водоохлаждаща кула от този тип е нова за България и е специално изработена за проекта предвид спецификите на монтажа. Тя е доставена от водещ европейски производител и е на стойност над 37 000 лв. Поддържа постоянни параметри на температурата в охладителния център и е част от основното оборудване на абонатната станция за охлаждането.

„Smart Cool” е приложим в сгради, с изградени централни вътрешни климатични инсталации за охлаждане като най-подходящи за целта са административни и бизнес сгради, търговски центрове, молове, хотели, болници и др. Предварителните калкулации сочат, че този начин на охлаждане е по-евтин с около 20% спрямо съществуващите технологии за охлаждане, твърдят от дружеството.

Като следващ етап от реализиране на пилотния проект „Smart Cool” в Пловдив е доставката и монтирането на абсорбционната машина. Проектът се очаква да бъде завършен до средата на лятото, когато сградата на районното кметство Тракия в Пловдив ще бъде първата централно охлаждана сграда в България.

Може да харесате още...