Листовки анти–СПИН в цялата страна, безплатни изследвания – на 19 май

bolni4ni_0021669 лица са регистрираните у нас случаи на ХИВ към 18 март тази година като от началото на годината новите серопозитивни са 39, от тях 8 са чужденци. През цялата 2012-та са открити 157 серопозитивни. Информацията е на д-р Тонка Върлева – директор на програми, финансирани от Глобалния фонд, една от които е „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването.

През последните 5 години се очертава тенденцията новорегистрираните мъже да са повече от 3 пъти спрямо новорегистрираните жени. Миналата година 79 % от новооткритите са именно мъже, а тази година те са 72 на сто. Данните показват, че като основна уязвима група, особено през последните две години, се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

По отношение хората, употребяващи интравенозни наркотици, данните сочат, че процентът на новорегистрираните намалява от 25% през 2012 г. до 7,6% от началото на 2013 година, но тези тенденции са динамични.
През 2012-та са регистрирани 14 бременни ХИВ серопозитивни майки. Само за 1 дете е доказано, че е ХИВ серопозитивно, останалите 13 деца са негативни.  От началото на 2013-та са регистрирани 3 ХИВ серопозитивни бременни и 5 деца, родени от ХИВ серопозитивни бременни, които са на проследяване и до момента са негативни.

Лечението на серопозитивните и болните от СПИН е напълно безплатно за нуждаещите се независимо от техния здравноосигурителен статус и се осигурява от бюджета на МЗ. България все още е с ниско разпространение на инфекцията. Въпреки това, страната е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с възможността за бързо развитие на концентрирани епидемии в отделна група, идентифицирани като най-изложени на риск. Ето защо е важно да продължи обемът на прилаганите ефективни политики на превенция на ХИВ/СПИН сред групите в най-голям риск. В страната се работи активно в тази посока от 2004 година до сега като всички дейности се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Относно възрастовите тенденции от последните години данните показват, че между 50 и 55 процента от лицата са млади хора под 29 години. Именно затова ежегодно се провеждат 4 национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и над 65 общини.  В неделя, 19 май, Международен ден за съпричастност към жертвите на СПИН , такива акции ще има във всички областни градове в страната. В Регионалните здравни инспекции ще може анонимно и безплатно да се изследвате за ХИВ/СПИН.

Може да харесате още...