Вече сами избираме имуществените отношения в брачния договор

decaМного двойки се двоумят дали да сключат брак поради притеснения относно правата върху имуществото. Например когато единият от съпрузите има по-солидни доходи и съответно може да си позволи по-големи финансови инвестиции. Той вероятно ще иска да опази собствеността си при евентуален развод.

До влизането в сила на новия Семеен кодекс от 2009 гoдина имуществото, придобито по време на брака, се считаше за общо на съпрузите, с изключение на дарените и наследените имоти. Адвокат Антоанета Ненова обяснпва пред Ceb.bg, че промените в СК дават възможност на съпрузите сами да избират режима на имуществените отношения помежду им.
Вариантите за избор са: режим на общност (съпружеска имуществена общност – СИО), режим на разделност и договорен режим. Избраният режим може да се променя по време на брака.
Брачният договор се сключва с цел да уреди имуществените отношения между съпрузите по време на брака и в случай на прекратяването му поради развод, разяснява юристът.
С брачен договор се уреждат само имуществените отношения като: собственост върху недвижими имоти, върху движими вещи (леки коли, вещи за професионална употреба, домашна техника, други), начините на управление и разпореждане с имуществото, издръжката на съпрузите и на децата по време на брака и след прекратяването му и други имуществени въпроси.
Практическият смисъл на брачния договор се състои във възможностите, които дава за предотвратяването на бъдещи спорове. Спорове биха могли да възникнат при развод – относно имуществото, издръжката между съпрузите и на децата, при възникване на дългове на единия съпруг и в други случаи.
Възможно е единият от съпрузите да получава значителни доходи. Тогава в брачния договор може да се уговори, че имотите, придобити по време на брака, ще станат негова лична собственост, или някои от имотите ще станат обща собственост, а други – лична собственост на съпруга, който има повече доходи.
Брачен договор може да се сключи както преди брака – „предбрачен договор”, така и след това – брачен договор, припомня Ненова. Договорът се сключва пред нотариус. Необходимо е подписите и съдържанието на договора да се заверят.
Съпрузите трябва да се явят лично и не е допустимо да се представляват от пълномощник, така както и не могат да сключат брак чрез пълномощници.
Брачният договор се вписва в специален регистър към Агенцията по вписванията. С него съпрузите могат да си прехвърлят права на собственост върху недвижими имоти, като не заплащат местен данък (2-3%). В случай, че се прехвърля собственост върху недвижими имоти, се прави вписване и в Имотния регистър.

източник: ceb.bg

Може да харесате още...