На Цветница може да кръводарим

bolni4ni_002В София, Пловдив, Варна, Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен, Разград, Враца, Бургас и Добрич на Цветница ще можем да кръводарим. Акцията е част от тазгодишната Пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, която се провежда под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”. Инициативата е традиционна за столицата, където се провежда вече за десета поредна година. 

Организатори са Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква. За първи път през тази година към софийската инициатива се присъединяват 11 града.
Графикът:

В Смолян от 11.00 до 13.30 часа акцията по кръводаряване ще се проведе пред църквата „Св. Висарион Смолянски“.
Във Велико Търново инициативата ще се проведе от 09.00 до 14.00 часа в района на църквата „Свети Николай“.
Във Видин желаещите да дарят кръв ще могат да го направят от 09.00 до 12.00 часа в района на църквата „Св. Димитър“.
Акциите в Стара Загора и Плевен ще се проведат в сградите на РЦТХ от 9.00 часа до изчерпване на желаещите да дарят кръв.
Кампанията за доброволно и безвъзмездно кръводаряване в Добрич започна още на 22 април и ще приключи на 30 април като се провежда всеки делничен ден в ОТХ на МБАЛ Добрич от 08.00 до 12.00 часа.

Преди дни готовност за присъединяване към традиционната за София акция заявиха градовете Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград. На 27 април, събота, от 7.30 до 19.30 ч.във Враца всички желаещи да се включат в акцията могат да посетят Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ “Хр. Ботев”.

Центърът по трансфузионна хематология – Варна също ще се включи в кампанията за Цветница. На 28 април, неделя от 9.00 до 13.00 ч. медиците ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия.

В Бургас инициативата ще се проведе също на 28 април от 9.00 до 13.30 ч. в Бургаския свободен университет.

На 28 април в Пловдив от 9.00 до 14.00 ч. мобилни екипи ще бъдат разположени в близост до православния храм „Св. Св. Петър и Павел”.

Жителите на Разград могат да дарят кръв на Цветница между 8.00 и 14.00 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

В София от 9.00 до 13.30 ч. мобилни екипи за кръводаряване ще бъдат разположени в близост до следните православни храмове:
– Пл. “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване
– Пл. „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословски факултет
– храм „Свети Седмочисленици” – в сградата на VІ ОУ „ Граф Игнатиев” на ул. „6 септември” №16
– храм „Света Параскева” – в Хоровата зала на „Дарби колидж” в двора на храма, бул. „Г.С.Раковски” № 58
– храм „Покров Богородичен” – в Енорийски център „Покров Богородичен” зад хотел „Родина”.

Може да харесате още...