Нестандартните уроци за живота в пловдивско училище – две деца в болница заради безотговорен родител

coral snakeДве деца – на 8 и 10 години – бяха нахапани от млечни змии, чиито капак бил отворен от безотговорен родител, внесъл влечугите в сградата на ОУ “Душо Хаджидеков” в Пловдив за зооизложба, посветена на Деня на земята. Той обяснил предварително, че змиите са обезопасени, но след като питомците му нападнали децата, бързичко ги събрал и си тръгнал, научи F2F TV. Наложило се учителите да го издирват, за да разберат повече за змиите и случая.

В спешен порядък децата са приети в Университетската болница в Пловдив и по думите на ръководството на Педиатричната клиника там, ще останат под наблюдение, въпреки че не са с отравяне.

Змиите, заедно с паяци и игуана, били подредени в училищната сграда, за да е контролиран достъпът до тях и за да ги пазят стопаните им. Отвън – по същия начин, до стопаните си – бяха подредени домашни любимци – бозайници и птици. Защо инцидентът се случи вътре, където имаше в пъти по-малко деца, отколкото вън с опашката от ученици? И в двора имаше опасен любимец.  Папагалът Джак, обаче, 4 годишен АРА – порода, за която се знае, че не си поплюва с нападенията – остана в клетката без да му отворят вратата, въпреки интересът към него… А стопанката му не се отдели от него нито миг и не си позволи да застраши никой малък или голям любопитко.

Уроците от Деня на земята? Практични:

1. Хората и животните се различават по възможността да мислят и да реагират според мисленето. Но в живота има и хора – съвсем като животните – които се случва да действат без капчица разсъдък.

2.  Всичко може да се случи и никой не е застрахован никога от безотговорността на хората и от естествените реакции на животните.

3. Хората могат да реагират в кризисна ситуация, търсейки помощ от себеподобни. Но има и такива, които бягат в паника. Затова – за да сме полезни на нуждаещите се от помощ – трябва да запазим спокойствие.

4. Отношението към опазване на природата е отношение към самата природа и към нас самите.

Мoже и да допълвате, ако искате…

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Василка Беева каза:

    Добре, че всичко се е разминало само с уплахата. Дали е безотговорност, или нещо друго? Не ми се мисли!