Спасителна мисия на военни пилоти с Кугър

cougar_tyrseneЕкипаж на ВВС с вертолет Кугър спаси пострадали при пътно произшествиев района на хижа „Фенера“ в Средна гора през уикенда.  Трима души са били евакуирани след преобръщане на джип и падането му в пропаст. Екипажът на вертолета, който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване, е вдигнат веднага след постъпването на сигнала в Националния военен център. Около 16, 10 в събота вертолетът излита от Авиобаза Крумово под командването на майор Крум Семов и с екипаж – втори пилот полковник Белкинов и спасители подполковник Андреев и старши сержант Филипов. На борда на вертолета са и медицински екип от спешна помощ на УМБАЛ “Св.Георги” Пловдив, представители на Планинската спасителна служба и на Пожарна безопасност и защита на населението.

Злополуката е в труднодостъпна местност и това наложило вертолетът да кацне на планински склон на височина 1100 метра, съобщиха военните. Пострадалите са извадени от пропасста в тежко състояние и по време на полета им е оказана първа медицинска помощ.

Това е третата медицинска евакуация на българските ВВС – само ден след като те отбелязаха международния ден на космонавтиката и авиацията.

С респект към пилотите на АБ Крумово – ето как извършват медицинска евакуация – пред обектива на Юлиан Георгиев от  Ф2Ф Студио:

Може да харесате още...