Европейската комисия започва проверка на българския енергиен сектор

brusselseЕвропейската комисия започва проверка на българския енергиен сектор следващата седмица.Тя ще се ръководи от представители на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, съобщиха от пресцентъра на МС. Проверката ще се фокусира върху няколко ключови теми: правомощията и независимостта на националния регулатор; Българският енергиен холдинг (БЕХ) и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на националния газов пазар, като се има предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ; механизмите на ценообразуване в енергетиката. 

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора. Ще се проведат двустранни срещи с екипите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.
От МС напомнят, че проверката беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Може да харесате още...