Втори протест на студентите от УНСС през посгледа на една студентка по журналистика

studenti-protest2Студентка от УНСС беше притисната от вратите на учебното заведение, които охраната затваряше насилствено по време на днешния протест срещу плануваното увеличение на таксите. Умишленото пречене на протестиращите да влязат в сградата на университета ги смути, тъй като именно те учат тук и плащат за обучението си. Това е втори протест от началото на тази година срещу планувания скок на таксите с 33%. След първото недоволство на студентите от 27 февруари, ректорът на УНСС Стати Статев склони увеличението да е 58 лв. за всеки, тъй като специалности като журналистика и право са значително по-скъпи от икономическите специалности и финансовата тежест за тях би била в пъти по-голяма.

Исканията на кандидат-висшистите са ясни. Те не желаят увеличение на таксите. Ясно се обявиха и срещу “Студентски съвет”, който, според тях, не защитава интересите им. Протестиращите намекват, че представителите му се водят от други интереси като под “други” имат предвид това, че студентският съвет на УНСС взима 1% от таксите. Протестиращите заявиха, че ректорът  налага комунистически възгледи и споделиха, че на срещата му с тях е пропагандирал срещу определени партии.

studenti-protest3На днешния протест се събраха значително по-малко хора в сравнение с февруарския. Много от студентите разчитат на решението на министъра на образованието Николай Милошев и идеята му за замразяване на таксите. Според тях, ако това не се случи, едва тогава трябва да се предприемат действия за нови протести.

Символично или не, вторият протест завърши с кратко блокиране на булевард “8-ми декември”.

 

автор:  Теди Цветкова

Може да харесате още...