Цените на тока вече ще могат да се сменят повече от веднъж годишно. Къде пише, че ще е в посока надолу?

evn-ptici2Народното събрание даде право на ДКЕВР да променя цените на тока повече от един път годишно. Това стана с приетите на първо и на второ четене промени в Закона за енергетката. Според мотивите, изложени от вносителите – Мартин Димитров и Диан Червенкондев, целта на мярката е по-голяма гъвкавост и справедливост в ценообразуването.

Как ще се изпълни целта?

Депутатите записаха, че ДКЕВР има право да изменя утвърдените цени на електрическата енергия по време на ценовия период, “като изменя разполагаемостта, както и количеството електрическа енергия на обществения доставчик, в съответствие с които производителите или общественият доставчик са длъжни да сключват сделки с крайните снабдители, при съобразяване с енергийния баланс с цел осигуряване на максимална защита на интересите на крайните клиенти и при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите”.

F2F TV: Разбрахте ли нещо?

Комисията може да изменя и размера на технологичните разходи на енергийните предприятия при производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, като определя целевите им стойности при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.

F2F TV: Да пише някъде, че всичко това ще върви към оптимизиране, а не към разширение?

ДКЕВР ще може да изменя признатия размер на други ценообразуващи елементи при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите. Комисията може да взема тези решения при съкратени процедури и срокове, а решението за изменение на цените влиза в сила от деня на приемането му от ДКЕВР.

F2F TV: Това значи ли нещо конкретно в посока намаляне на цените?

Парламентът реши да има и Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра. В състава му ще влизат представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел. Съветът се създава с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

F2F TV: От изброените само юридическите лица с нестопанска цел могат да бъдат в чистия смисъл граждански организации… Но само МОГАТ. Дали тези, които ще влязат, са? Небе… Другите посочени организации са стари… със тари муцуни, ако ни разбирате ясно..

Депутатите се споразумяха още да не правят допълнителни предложения, за да може утре промените да бъдат обнародвани в “Държавен вестник”. Иван Иванов от Синята коалиция предупреди, че измененията трябва да бъдат прецизирани, защото на комисията се дават големи правомощия и това крие известни рискове.

F2F TV: Браво на Иван Иванов – F2F TV ще допълни, че това крие ОГРОМНИ рискове!

Може да харесате още...