Продава се… фамилно име

Новата шофьорска книжка на Джейсън, в която официално е преименуван

Какво е туй „Монтеки“
Не е ръка, ни крак, ни друга част
на тялото ни. Името смени си!
Какво е едно име? Туй, което
зовем ний „роза“, ще ухае сладко
под всяко друго име. Точно тъй
Ромео и без името „Ромео“
ще пази всички свои съвършенства,
които не от името му идат.
Ромео мой, смени туй свое име
и вместо него цялата вземи ме!

–Жулиета, „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, II действие, 2 сцена. Превод: Валери Петров

Джейсън продава фамилията си

Джейсън обявява за продан фамилното си име

След като по различни причини, далеч не толкова романтични, колкото тези от по-горе, Джейсън Салдър трябва да смени няколко пъти фамилията си, той осъзнава, че нито една от досега носените не го охарактеризира и всичките му постижения в живота не могат да бъдат приписвани на коя да е от тях. Нито една от тях не му е донесла допълнителна стойност или пък усещане за реална идентичност. Ето защо Джейсън, млад американски предприемач, решава да подходи нетрадиционно към развода на майка си, което би довело до нова смяна на фамилията му. Той обявява търг, на който продава фамилното си име – фирмата, която предложи най-голяма сума, става кръстница на Джейсън, а той ще носи името ѝ в период от една календарна година.

Нетрадиционният търг привлича изключително голямо внимание и интерес, а в края най-щедрото предложение идва от уебсайта Headsets.com – 45 500 щатски долара. Днес Джейсън Садлър не съществува. Той вече се казва Джейсън ХедсетсТочкаКом (Jason HeadsetsDotCom) и ще носи това име през цялата 2013 година. В края на която вероятно ще има нов търг, за едентуален нов купувач.

Новата шофьорска книжка на Джейсън, в която официално е преименуван

Новата шофьорска книжка на Джейсън, в която официално е преименуван

Всички офииални документи вече потвърждават новата самоличност, Джейсън дори качи в профила си във Facebook снимка на старата и новата си шофьорска книжка – като доказателство за смяната, както и да докаже на Facebook, че това е истинското му име, за да му позволят да смени фамилията си и в социалната мрежа.

Нетрадиционното решение и успешният изход довеждат до вълни от желаещи да продадат фамилиите си на фирми в САЩ. Нито една от тях не беше толкова успешна, колкото кампанията на Джейсън (който дари 10% за благотворителност).

Ако сте се замислили и вие да продадете фамилното си име в България, ще се наложи да ви разочаровам. Доколкото успях да прочета онлайн по темата, процедурата е тромава, свързана е със съдебно решение и трябва да има основателна причина за промяната, а този вид „бизнес“ едва ли би бил счетен за достатъчно уважителна причина за смяна.

Но за да не е разочарованието пълно, Джейсън ХедсетсТочкаКом има и друга, по-отдавнашна идея, която на пръв поглед изглежда странна, но тя му носи сериозни приходи и която можете да вземете — през 2009 той основава малка фирма, която позволява на фирмите да плащат, като в замяна той носи тениски на различни фирми и марки и създава забавно дигитално съдържание и реклама, която се споделя сред все по-голямата аудитория на фирмата в социалните мрежи. Защото за всички е безкрайно интересно каква ще е следващата тениска, каква ще е щурата идея, чрез която ще бъде рекламирана фирмата…

„Маркетингът не трябва да е скучен и безличен. Хората се ангажират с рекламните послания по-силно, когато те идват от някого, с когото са свързани, близък им е и им е познат. Този някой съм аз“, смята Джейсън.

Димитър Цонев

примат на пълен работен ден, човек - на 4 часа. Много съм зает и съм много важен!

Може да харесате още...