Патриархът на БПЦ ще се избира сред митрополитите на Русе, Стара Загора и Ловеч

churchТримата кандидати за патриаршеския престол на БПЦ са митрополитите на Русе – Неофит, на Стара Загора – Галактион и на Ловеч – Гавриил. Изборът на 3-та митрополити, от които ще бъде избран само един, се случи след двудневно заседание на Светия Синод. В петък с 10 гласа първи беше посочен Гавриил. Днес с по 9 гласа станаха ясни и другите двама претенденти.

Дълго време спряганият за трети кандидат – варненският митрополит Кирил – отпадна от гласуването. А пловдивският Николай, който пък месеци наред след кончината се считаше за най-сигурния претендент за мястото на патриарх, остана съвсем в сянка. Кой прекърши амбицията му засега не е ясно. Дали пък духовната война между него и Кирил, раздухвана с почти воайорско внимание в медиите, не беше театър, зад който да се разиграе друг сюжет?

И докато се чудим над този въпрос, ако се чудим изобщо, фактът, че идната седмица Рим все още няма да знае новия Папа, но пък Българската православна църква се очаква да разбере името на нашия православен водач, е безспорен. Като че ли. Засега.

Може да харесате още...