Нови 70 домакинства в Асеновград се топлят на газ тази зима

asenovakre[post-1През януари средната сметка на домакинство в Асеновград, което отоплява с природен газ жилище от 65 квадратни метра, е била 160 лева. Ако същото семейство вместо синьо гориво използва за своите нужди електричество, то ще плати около 240 лева за месец, твърдят от „Овергаз Юг”, които опасаха града с 52 километра газопроводи и вече захранват със синьо гориво домовете на една четвърт от 5200-те домакинства, до които стигат тръбите.

Природният газ продължава да е най-предпочитаното гориво в производството. Това се дължи на факта, че само за миналата година индустрията в Асеновград спести 1,3 милиона лева, а обществено административния сектор – 730 хиляди лева. Те се отказаха от използването на мазут и нафта и преминаха към по-екологичната и по-евтина алтернатива – природният газ.

От газовото дружество припомнят, че енергийният интензитет на България е пет пъти по-висок в сравнение със средния за Европейския съюз. По думите им, увеличеното потребление на природен газ ще подобри енергийната сигурност, тъй като ще намали нуждата от първични енергийни ресурси, поради елиминирането на загуби от пренос и разпределение.

Може да харесате още...