Президентът Плевнелиев припомни, че разследването на атентата в Сарафово не е приключило

rosen_plevnaliev_002За конкретните данни около хода на разследването на терористичния акт в Сарафово през месец юли миналата година отговарят разследващите органи и само те могат да дадат детайли и да преценят каква информация в хода на разследването може да бъде предоставена публично.  Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът припомни, че разследването още не е приключило и допълни, че е бил посочен много сериозен напредък в него, който получава висока оценка както във вътрешен, така и в международен план.

Заседанието беше първо за годината. Сред констатациите, направени на него, е и тази, че военните действия, ескалацията на конфликтите и задълбочаването на политическата, етническата и други радикализации в Близкия изток пораждат съществени рискове и заплахи за страната.

Като фактори от особено значение за националната сигурност на България президентът определи кризата в Сирия и разрешаването на Израелско-Палестинския конфликт, което, според него, може да се постигне само по пътя на директните преговори между двете страни. България и ЕС ще продължат да работят в подкрепа на демократичните промени в региона, допълни държавният глава.

Миграционният натиск се засилва. Взети са обаче мерки от различен характер – организационни, технологични и други, с които членовете на КСНС са били запознати от правителството.

Членовете на Консултативния съвет се обединиха и около становище относно посегателството срещу лидера на ДПС Ахмед Доган на 19 януари т.г. „КСНС категорично осъжда като недопустим престъпен акт нападението над Ахмед Доган. Компетентните институции, които работят по случая, не трябва да оставят съмнение в обществото за обективността на резултатите от хода на разследването и да си свършат работата бързо и качествено”, се посочва в становището на КСНС.

Членовете на Съвета предлагат също така Националната служба за охрана да оптимизира организационната си структура, подзаконовите и административните актове, които регламентират дейността й, подготовката и преподготовката на служителите, системите за оперативно планиране, координация, взаимодействие и контрол. Службата за охрана трябва да разработи и програма за техническо и технологично обновяване на средствата за охрана и на материалната база за подготовка на служителите, която да бъде ресурсно осигурена.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...