Уникалната атмосфера на артистизъм и бохемство в “Улица на топло” дадоха старт на нова клубна инициатива в Пловдив

ulica_na_toplo_1_032В истинска улица с бохемски дух, артистизъм и чувственост, която витае във въздуха, се превърна лоби-пространството на Клуб Тотал Спорт в Пловдив снощи. Уникалното събитие „Улица на топло“ с фотоизложба за свободните артисти на Главната под тепетата събра улични музиканти и танцьори, които пяха, свириха и танцуваха без страх, че ще бъдат изгонени и глобени, а емоцията, която създадоха, се пренесе във фейсбук и днес.

ulica_na_toplo_1_019„Такива събития, убеден съм, трябва да се случват по-често, а атмосферата и обстановката на мястото предразполагат към това и, още по-убеден съм, скоро ще станем свидетели на още, и още, и още. Което е прекрасно, а шепата хора, които бяхме, всеки път ще се увеличават, защото изкуството е заразно и магнетично по свой начин“ – написа в в профила си бившият „пр“ на Драматичния театър Димитър Цонев, пристигнал на нашата “улица” с приятели от уики-обществото, което всяка седмица нищи теми за свободния софтуер, свободното изразяване и свободата изобщо. “Шепата хора се оказа не по-малко от 60 човека, с приходящите е възможно да са били и доста повече … но да, в пространство от близо 300 кв. м. това си е наистина шепа… Другото, което е важно да уточним – тези хора дойдоха не под строй – и затова се получи истинско…” – отговорих на Цонев с благодарност за думите му.
Получих още и още поздравления – наживо след събитието, докато изпращахме „минувачите“ и ги снимахме на стената до табелата на “Улица на топло”, както  и в лични съобщения днес във фейсбук.

ulica_na_toplo_1_023„Благодаря ви, страхотна сцена и атмосфера. Отивам сега да танцувам навън, вдъхновена от снощи и щастлива„ – обяви на стената на събитието танцьорката Ана Саласар днес. Снощи тя изпълни пространството с чувственото си фламенко, а провокацията на ученичката й Стейси, която изумително редува уж безцелни движения на ръце и рамене с безшумно свличане на земята в танц, подходящ за театралната сцена, накара популярната йога инструкторка от Тотал Спорт Лана да я поздрави специално след изпълненията.

Четвъртокурсникът Николай, дошъл в Пловдив от Чирпан, за да стане истински музикант, разказа , че в момента свири на ulica_na_toplo_1_018акустичната си китара на Пешеходния мост, но не е същото… След аплодисментите за класическите му изпълнения, колегата му от „улицата“ Павел Попов с триото му „Не знам“ разбиха всички предубеждения към таланта на уличните артисти.

Когато ходя до пощата, за да изпратя служебна документация, винаги бързам. По пътя обратно, обаче, музиката, която съм чувала на Главната улица, ей така, сякаш отникъде, създава невероятна емоция – ми каза адвокат Катина Бончева, докато с един от най-популярните правозащитници у нас Михаил Екимджиев споделяха вдъхновението на „Улица на топло“.

ulica_na_toplo_1_027Юристът Крум Сираков, чието страстно хоби е фотографията, дизайнерката Албена Хумбаджиева, великолепната актриса Мая Бежанска, бивш модел и бизнесдами, студенти, учители, журналисти, рекламни специалисти, девойки от Украйна и Молдова, научили от фейсбук за инициативата и дори пенсионери, очаровани от атмосферата – ето малка част от профила на “минувачите” по необичайната улица снощи. По нея, обаче, не мина нито един представител на местната власт…
Отдавна го подозирах, сега го знам със сигурност – хората, които взимат решения за града – са оперирани от усещане за това, което се случва вън от тях. И което е още по-лошо – нямат никакво желание да събудят чувствителността си. Поне „пр“-ите им да знаеха за какво става дума и да се появят…

И така – случихме „Улица на топло“ по идея на човека зад обектива от F2F TV Юлиан Георгиев заедно с колегата Иво Дернев ulica_na_toplo_1_029от Под тепето и с горещата подкрепа на управителя на Тотал Спорт Валентин Драгнев. Това, което искахме да постигнем, го направихме. Видяхме наживо, а не само в социалната мрежа, че Пловдив не живее само с древната си история, а е жив тук и сега… И че идеята прекрасният ни град да стане културна столица не трябва да е състезателна цел през 2019-та, за която администрацията и нарочно създадената фондация да се готвят със сбор от събития и с несекващ ентусиазъм за драматични оставки и уволненя, а кауза, с която дишаме всеки ден…
Защото колкото и палми да се накичат по нея, колкото и да се уеднаквят тентите и рекламите, колкото и културни прояви да се случват на сцени, разрешени от администрацията – няма ли го бохемския дух на Пловдив, ще изгубим всички. И ще изгубим туристите.

ulica_na_toplo_1_024Впрочем, това е само началото на арт-събитията в Тотал Спорт. С „Улица на топло“ Ф2Ф Студио и Клубът поставиха началото на една нова инициатива, която нарекоха Тотал Social Club. Идеята е да вдъхнат нов живот на това артистично пространство и да го превърнат в място, където духът ни открива предизвикателства и съхранява емоциите от тях. Затова тук на пълни обороти отваря фото и видео студио и стартират събития, в които единственото ограничение е въображението на всеки от нас.
F2F TV вече е там. Открийте ни и очаквайте…

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    Жанка, беше страхотно усещане – а събития ще има тепърва 🙂

  2. Жана Маринска каза:

    Браво, идеята е страхотна. Надявам се и аз някой ден да мина по вашата улица. Гордея се с тов