Иновативна техника в УМБАЛ „Александровска” я прави референтна лаборатория

aparat-aleksandrovskaСедем от общо 28-те нови апарата за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания вече са доставени и обслужват пациентите в клиниките на Университетска болница „Александровска”. Те са част от проекта на стойност над 12 милиона лв., който лечебното заведение реализира по оперативните европейски програми, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.  И допълниха, че с доставената нова апаратура Александровска болница ще стане референтна лаборатория и ще получи възможност да изпълнява и външни услуги.

Апаратурата, представена в болница „Александровска” днес, е предназначена и вече обслужва нуждите на Централната лаборатория по клинична патология, Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, както и операционните блокове на Клиниките по урология и по хирургия. Пред здравния министър Десислава Атанасова екипите на клиниките демонстрираха практическите възможности на новата урологична видео-ендоскопска HD система за ранна диагностика на тумори в пикочния мехур, уретера и бъбречното легенче. Тя е иновативна за България и е на стойност близо 200 000 лв. Работи се и с новата диагностична система.

До средата на февруари в болницата ще бъде доставен и нов модерен ангиограф. Новата апаратура в Клиниките по обща и чернодробна панкреатична хирургия и по Урология ще скъси времето за извършване на операциите и ще позволи те да се правят с по-малко консумативи, обясняват от министерството. Патолозите ще могат да правят по-бързи и по-точни изследвания на туморните образувания. Това пък ще доведе до възможно най-подходящия избор на лечение. Новата апаратура ще осигури и щадящо за пациента лечение.

Добрите новини в лечебното заведение днес се увеличиха с още една след като стана ясно, че Министерството на здравеопазването му е предоставило капиталова субсидия от 500 хиляди лева за ремонт на част от Клиниката по урология. Ръководителят й проф. Чавдар Славов подчерта, че помещенията са били неизползваеми заради лошите битови условия за лечение на пациентите.

Може да харесате още...