Принцесата на Саксония връчва дарение на УМБАЛ „Св. Анна“ София

bolni4na_ stajaПринцеса Теофана фон Саксен се очаква да връчи на УМБАЛ „Св. Анна“ София в четвъртък 33 болнични легла на стойност над 50 000 евро, произведени от една от водещите германски фирми, нови медицински нощни шкафове и друго оборудване, както и превързочни материали, работно облекло, болнично бельо на стойност 10 000 евро. Принцесата е патрон на Института за сърцето в Берлин и в това качество получава възможност да осигурява дарения, предоставени от германски болници, уточняват от пресцентъра на здравното ведомство.

Сегашното дарение не е първото, което дамата осигурява за нуждите на български болници. МБАЛ в Бургас досега е получил чрез нея 2 тира по 40 тона и 4 камиона с болнично обзавеждане, а МБАЛ- Велико Търново – 5 тира болнично обзавеждане. За МБАЛ-Добрич също е осигурено болнично обзавеждане, както и за нуждите на МБАЛ-Казанлък, МБАЛ-Видин, МБАЛ-Поморие. Дарения са получавали и Институт „Пирогов“, Университетска болница „Александровска” и болница „Токуда“.

Като признание на принцесата за дългогодишната й дарителска дейност в полза на българските болници ден преди дарението – в сряда – министър Десислава Атанасова ще й връчи Плакет на МЗ.

Интересен е фактът, че принцесата е родена в София. Нейният прадядо – офицерът от руската армия Пьотр Мичурин, е останал в България след Руско-турската война през 1877-1878 година. В Германия заедно с баща си Петър Аладжов, директор на Търговска банка преди 9.09.1944 година, принцесата организира редица дарителски акции в полза на нашата страна: дарение от 50 000 германски марки за изграждане на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново, както и ценна монетна колекция за Археологическия музей в старата ни столица. Благодарение на тяхно дарение в Историческия музей днес може да се видят печатите на Васил Левски, а музеи в цялата страна съхраняват ценни предмети от нашата история, предоставени от Принцеса Теофана. Правени са дарения и за социални служби и интернат за болни деца, за училища, църкви.

Най-новото дарение е за болницата, която от тази седмица е с обновена Клиника за интензивно лечение. Инвестицията от 800 000 лв. за ремонт и медицинско оборудване е направена изцяло със собствени средства на лечебното заведение. Изградени са нови реанимационни зали, помещения за спешна хемодиализа, както и помощни помещения за работа на медицинския персонал – манипулационни, изливно помещение, зала за дезинфекция на анестезиологични и реанимационни консумативи. Ремонтирани са и работни помещения, съблекални, както и приемна за посетители и близки на пациенти. Инсталирани са система за видеонаблюдение на пациентите и компютърна-информационна система. Клиниката е оборудвана с нови мултифункционални реанимационни легла, реанимационни шкафове и колички, климатична инсталация, миячно-дезинфекционни машини за хирургически инструменти и анестезиологичени консумативи.

източник: МЗ

Може да харесате още...