ДНСК ще проверява строителните работи в Иракли, протест за застрояването – в София

more_002Протест срещу застрояването на местността Иракли организираха в центъра на столицата екоактивисти и граждани чрез социалната мрежа. Миналата седмица Гражданска инициатива „Да спасим Иракли” подаде сигнал до медии за застрояване в местността – скандалът гръмна веднага след този за 29-те дка край Несебър.  Информацията извади наяве чрез различни ведомства множество документи и дълга предистория.  Екоминистър Нона Караджова свика пресконференция, а колегата й Лиляна Павлова от МРРБ разпореди на ДНСК да извърши проверка на строителните работи в двата поземлени имота в Иракли, за които има издадени разрешения за строеж.

От пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството увериха, че резултатите ще бъдат обявени незабавно след приключване на проверката. Тя е по реда на Закона за устройство на територията и не ограничават компетентността на органите на Министерството на околната среда и водите, които биха могли, при преценка, също да извършат проверки и да предприемат действия по реда на Закона за опазване на околната среда, обясниха още от пресцентъра на еко-ведомството.

На сайта на МРРБ  е публикувана и подробна информация във връзка с имотите, които привлякоха обществения интерес след сигнала на гражданската организация.

От МОСВ вчера пък  обявиха, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност. Като доказателство оттам посочиха факта, че екологичната процедура, проведена от РИОСВ – Бургас, с която е одобрено реализирането на инвестиционно предложение за изграждане на ваканционен комплекс в местността Кладери, землището на село Емона, община Несебър, е била проведена в условията на пълна прозрачност и в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс.

Източници: пресцентрове МРРБ, МОСВ

Може да харесате още...