Газопровод между България и Сърбия доставя газ в двете посоки от 2015-та

Participation of Boyko Borissov, Bulgarian Prime Minister, Ivica Dacic, Serbian Prime Minister and Minister for the Interior and Gunther Oettinger at the signature ceremony for the Bulgaria-Serbia gas interconnectorГазопроводът между България и Сърбия ще създаде възможност за пренос на газ в двете посоки с обем от 5,5 млн. куб. м/дневно до 9.5 млн. куб. м/дневно. Проектът ще влезе в експлоатация най-късно до края на 2015 година, съобщиха от пресслужбата на МС след церемония по подписването на Меморандум за разбирателство по Проекта за междусистемна газова връзка между Сърбия и България. Подписи под документа вчера поставиха българският правителствен ръководител и сръбският премиер Ивица Дачич.

“Щастлив съм да видя, че този изключително важен за вас проект е готов да стартира”, каза по време на събитието европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер. „Този интерконектор е не само стратегически важен за България и Сърбия, но има своето изключително значение и за изграждането на инфраструктурата, която пък е особено важна за развитието на целия регион”, добави еврокомисарят. По думите му проектът е значим пример за развитието на енергийните пазари и за осигуряването на сигурност на доставките.

Подробното инженерно-техническо проектиране по проекта ще завърши до края на 2013-та, проектната документация ще бъде финализирана до месец март 2014 година, а изграждането ще започне най-късно до месец юли същата година.
Българската част ще бъде изградена с безвъзмездна помощ на ЕС по Оперативна програма „Конкурентоспособност 2007-2013”, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 48 млн.евро.

На церемонията в Брюксел българският премиер съобщи, че догодина, през месец май ще бъде готов интерконекторът, който се строи с Румъния. Страната ни работи много активно за изграждането на връзка и с Турция.
„За наше най-голямо съжаление проектът „Набуко” буксува”, обясни Борисов и заяви, че настоява на 10 януари, следващата година, да бъде направена първата копка на обекта.
По думите на премиера, страната ни има решение за изграждането му и на парламента, и на правителството, а проектът е изведен в национален приоритет.
„Плащаме членския си внос, но за съжаление една по една държавите излизат от този проект”, допълни Борисов.
Според него истинската диверсификация на България за добив на природен газ ще бъдат находищата на газ в акваторията на Черно море, в които в следващите 4-5 години ще приключат проучванията за добив.

Може да харесате още...