4 млн. лв. допълнително от бюджета – за лечението на деца

Допълнително 4 млн. лева предостави правителството на Министерството на здравеопазването – те са за покриване на нуждите до края на годината на Фонда за лечение на деца. Утвърденият бюджет за 2012 година, в размер на 6 млн. лв., е изразходен напълно към края на деветмесечието, но в същото време има необходимост за още средства в помощ на болните.

Актуализацията на бюджета на Фонда се налага, тъй като през месец април отпадна ограничението от 180 хил. лв. за финансиране от Фонда. Таванът при отпускането на средства за едно дете годишно беше въведен през септември миналата година, но практиката по прилагането му показа, че той създава реални пречки за ефективното лечение на малчуганите.
От началото на годината до този момент за лечение са одобрени 572 деца, а за 2011-та Фондът е финансирал медицинските процедури за 387 малки пациенти.
Очакваните резултати сега са свързани с осигуряване на финансова възможност за лечение на децата, за които няма възможност да се окажат ефективни грижи в България, или съответните дейности не се осигуряват от други финансови източници.
С друго решение правителството отпусна от сметката за чужди средства BG43 BNBG96613300148402 (с постъпленията от бонуси) 32 000 лв. за покриване на част от стойността на медицинските изделия, необходими за извършване на процедура за лечение на 39-годишната Савина Димитрова. През март тази година, две седмици след раждането на второто й дете, жената постъпва в болница с голяма аневризма на вътрешна каротидна артерия. Извършена й е по спешност ендоваскуларна емболизация на аневризмата с помощта на 15 платинени спирали. Ендоваскуларното лечение попада в обхвата на дейностите, заплащани от НЗОК, но спиралите, стентовете, емболизационните материали и другите медицински изделия, необходими за извършване на процедурата, се заплащат от пациента.

Може да харесате още...