Развиват дистанционно обучение в още 18 ВУЗ-а у нас

Безвъзмездна финансова помощ на стойност 10 211 960, 46 лв. отива за 18 ВУЗ-а у нас, за да развиват електронни форми на дистанционно обучение. Средствата са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 година“ и днес договорите бяха връчени на ректорите на висшите училища. 

„В ХХI век дистанционното електронно обучение е едно от модерните и много важни за младите хора, защото това им спестява пари и време“, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемонията и пожела на ректорите да запазят устрема и желанието за работа по проектите.
„В средата на месец октомври връчихме договори за над 16 млн. лв. по същата схема, а днес връчваме останалите 18 договора на висшите училища. Това е една малка част от европейските средства за висшите училища и институтите, за изследователските звена. Екипът на министерството извоюва над 520 млн. лв. за образованието – предучилищното, средното и висшето образование и науката в България“, каза и министър Сергей Игнатов и добави, че ще бъдат дадени допълнително 20 млн. лв. към бюджета на най-добрите висши училища съобразно рейтинговата система.
Министърът отбеляза, че от 2010 година, когато е заработила системата за студентско кредитиране, до момента са дадени над 9000 кредита за над 32 млн. лв.: „Държавата през тази година застана зад студентските кредити с 80,5 млн. лв. държавна гаранция пред банките за отпуснатите кредити“.
В момента в Министерството на образованието, младежта и науката тече оценителният процес по проекти на обща стойност над 25 млн. лв., които ще се използват за усъвършенстване на управленския потенциал на университетите и системата на преподаване.

Може да харесате още...