Един тон сирене с наличие на афлатоксин – унищожено в Ловеч

При рутинно изследване на мляко за наличие на афлатоксин, експерти от Областна дирекция по безопасност на храните Ловеч констатираха наднормени количества във ферма в село Радювене. След излизане на положителни проби за завишено количество на афлатоксин, цялото налично количество сирене е унищожено на екарисаж, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Няма количества заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене“ и никакви количества не са напускали предприятието, увериха от пресцентъра.

От 18 октомври е създадена организация, всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене да бъдат предадени за унищожаване.

Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.

Може да харесате още...