Започват масови проверки за цената на полимерните торбички

Броени дни остават до старта на проверките на РИОСВ-Пловдив за изпълнение на Наредбата за продажба на полимерни торбички на по-висока цена – масовите проверки започват на 15 октомври. От началото на този месец тя вече е 0.35 лв. за брой, регламентира в последното си изменение Наредбата за определяне на реда и размера на заплащане на продуктова такса за изделия, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Не се заплаща такса за пликове – полимерни торбички без дръжки, които служат за първична опаковка и се предлагат в обектите на продажба.
От 1 януари догодина цената на полимерните торбички трябва да стане 0.55 лв за брой. Първото – октомврийското увеличение е с цел да се намали употребата им и да се мотивира хората да употребяват торби за многократна употреба.
Основната причина е, че дебелите торбички се разграждат в природата до 1000 г., а тънките – до 200 – 400 години. Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година от попаднали, поради човешка небрежност, във водата торбички. Очакванията са още, че с въвеждането и с прогресивното нарастване на размера на таксата ще се стимулират  производителите да предлагат т.нар. биоразградими торбички, които се разграждат само за 11 седмици.

 

Може да харесате още...