В понеделник в пловдивската Драма – игри за мъже и жени в две действия на руски с бг титри

Точно в 19 часа в понеделник, 24 септември, на сцената на пловдивския драматичен театър за първи път ще излязат актьори от Омския държавен драматичен театър. Град Омск е известен не само с това, че е в сърцето на Сибир, но и с културната си политика и с факта, че в него е построен най-големият куклен театър в света.

След като куклениците от Омск се представиха вече пред пловсивска публика по време на Международния куклено-театрален фестивал Двама са малко, трима са много, сега актьорите от омската драма ще играят ДАЧНИЦИ на Максим Горки. Представлението е определено като игригри за мъже и жени в две действия, постановката и режисурата е на Евгений Марчелли, лауреат Националната театрална награда Златна маска и обявен за най-добър режисьор на на руската театрална провинция за 2005 година.
Постановката не се препоръчва за зрители до 16 години, посочва режисьорът, а от театъра добавят: Красиви неща, красиво облекло, красиви хора, жени, мъже, идеи, пари, стихове, лъжа, театър, писатели, страсти, вино, карти – всичко това са нито повече, нито по-малко нашите увлечения, на които ние с радост посвещаваме живота си. Именно те са предмет на нашите игри, които поняога преминават границата и стават опасни. Особено когато всекидневните грижи не ни вълнуват. И особено на фона на красива природа.
Всичко това – в 2 часа и 30 мин. на руски език с български субтитри.
«В спектакъла действително има много рискови, като че ли непристойни сцени, специално разчитащи да скандализират театралните зрители, „малки, жалки хорица”, но в това няма никакъв физиологичен подтекст, просто – едно истинско театрално хулиганство съчетано с истинска, пораснала, мъдра иронична печал. Нали всички герои на „Дачници” „стъпват по земята на моето Отечество”… Герои на реалната светска хроники, прекарват живота си на фона на песните на Гарик Сукачьов, „купонясват” сред сладкия кич на розови «party-та» имитирайки щастие и синтетична чувственост», пише Марина Дмитревская, в Петербургский театральный журнал.
Ще открие ли публиката в Пловдив нещо различно – вижте, ако сте под тепетата и ви е интересно…

Може да харесате още...