Бизнесът иска допълнителна квота за ваучери за храна

Квотата за ваучери за храна се оказа недостатъчна, затова фирмите, които ги издават, настояват да бъдат отпуснати още 68.4 млн. лв. за купони до края на годината. Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на операторите на ваучери за храна днес.
Ваучерите са освободени от данъци и осигуровки и затова са предпочитан бонус към заплатата, който работодателите използват. Въпреки че таванът е увеличен спрямо миналата година – от 172 на 180 млн. лв., операторите на ваучери искат ново увеличаване на квотата с аргумента, че в противен случай 345 хил. служители в частния и публичния сектор ще останат без ваучери за храна.
Ако фирмите компенсират това намаление на доходите на служителите си, те ще понесат загуби от 19.5 млн. лв., показва проучване, цитирано от 15-те оператори на ваучери за храна.
“Целта е да се стартира дискусия с Министерството на финансите, за да се намери спешно решение на ситуацията преди края на септември и да избегнем погрешно изчисление на квотата за 2013 г.”, коментира председателят на асоциацията Арно Мартена. Според него увеличение на годишната квота със същия процент както миналата година ще доведе до недостиг още през юни или юли догодина.
Мартена добави, че от 30 страни, където има такава система, само в България има таван за квотата. Ако няма такъв обаче, приходите в бюджета страдат, защото всеки ваучер със стойност 60 лв. не се облага с данъци и според финансовото министерство хазната губи по 20 лв. приходи от данъци и осигуровки.
“Ако не бъде отпусната допълнителна квота, възможните данъчни приходи са по-скоро илюзорни, но едва ли ще компенсират “обществените разходи”, заяви Красен Станчев, управител на компанията КС2, която е провела пазарното проучване.
Българската Търговско-промишлена палата подкрепи желанието да се увеличи квотата с нови ваучери. Ако не се направи, това може да измести центъра на тежестта във бюджетите на фирмите в края на годината – каза в рамките на пресконференцията Александър Димитров, анализатор в палатата. Защото този недостиг на ваучери ще предизвика един социален натиск от страна на работещите, които ще поискат увеличение на заплатите. И това ще се случи по никое време. Такова едно искане естествено ще бъде подкрепено от синдикатите, но няма да бъде от полза на самия бизнес. Подкрепяме идеята тази сума, която необходима да бъде гласувана. Нека изводите от тази пресконференция да бъдат изпратени на вниманието на Министерството на финансите, за да се пристъпи към бързо действие.

Може да харесате още...