Салата „Фандъкова“, таратор „Бойко Борисов“ и каварма „Барозу“ – ще готвят в центъра на София днес

Салата „Фандъкова“, таратор „Бойко Борисов“ и каварма „Барозу“ ще приготви кметът на район Витоша Стойко Дуков за четвъртия рожден ден на фестивала „Пъстра трапеза“. Политикът-кулинар участва за втори път в празника, след като през 2010 гoдина надви конкурента си Росен Малинов с рецептите си за таратор, кръстен на настоящия премиер, и салата, наречена на кмета на София. Освен таратора, кавармата и салатата, Дуков е намислил да демонстрира и традиционната рецепта за ястието „Трошеница“.

Истинско съзвездие от ВИП гости ще демонстрира кулинарен талант на професионалната кухня на шеф Пеньо Иванов, организатор на фестивала, тази събота в столицата. Празникът започва от 11,00 часа в градинката зад Паметника на Съветската армия, като тази година София е и официална столица на събитието.
Компания на Стойко Дуков в кухнята на шеф Иванов ще правят още куп известни личности, издадоха организаторите. Сред тях са магът Астор, певицата Стефка Берова и китариста на ФСБ Ивайло Крайчовски. Берова е намислила рецепта за тракийска салата, а Крайчовски – мешана баница. Астор предпочете да запази в тайна с каква кулинарна магия ще изненада гостите на фестивала.
На професионалната кухня ще се изяви и майсторът на японската кухня Петър Михалчев от столичния ресторант „Мияби“, както и други професионални готвачи.
Още една изненада са приготвили от екипа на шеф Иванов за всички, който ще дойдат на вкусния празник – благодарение отново на Стойко Дуков, прочутият кулинар от Владая чичо Сашо ще донесе уникалната си кръгла 1,5-метрова баница, която всеки ще може да опита.
Без съмнение една от атракциите на събитието ще бъде най-голямата дървена лъжица, копие на призовете за Третите годишни награди „Пазител на традициите” 2012, които ще бъдат връчени на 14 ноември в НДК. Статуята на скулптора Димитър Койчев, висока 1,8-метра, ще бъде изложена на видно място и всеки ще може да си направи снимка за спомен с нея. Идеята на организаторите е тя да намери място в центъра на София догодина.
В кулинарната изложба на традиционни ястия ще се включат с пъстри щандове участници от региона, както и представители на с. Джулюница и община Лясковец. След края на изложбата, която по традиция има конкурсен характер, журито ще определи награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.
В богатата фолклорна програма ще участват танцови и певчески състави, както и талантливите малчугани от дует „Рукатка“, който бяха номинирани за наградата „Пазител на традициите“ 2011.
За най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленер „Рецептите на баба”. Разбира се, няма да липсват и надпреварите за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии, както и богатата фолклорна програма.
На 21 септември „Пъстра трапеза” гостува за трета поредна година в слънчевия град Поморие, а на 29 и 30 септември – във Велико Търново – града, Пазител на традициите – за четвърта. Част от календара тази година ще бъдат и регионалните гостувания на фестивала в кварталите на община Витоша в столицата, като целта е да се изберат най-добрите участници за 2013 г. Догодина организаторите са предвидили събития в кварталите Драгалевци, Бояна, Симеоново, Княжево, Мърчаево, Владая, както и общо събитие за Павлово, Бъкстон и Манастирски ливади.

Може да харесате още...