Прокуратурата: няма престъпление по казуса с тапетите в храма Света Марина в Пловдив

Няма данни за престъпление по казуса със стенописите в пловдивския храм Света Марина, върху които са залепени тапети с библейски сцени и изображения на светци. Това съобщи Окръжна прокуратура Пловдив след като приключи с проверката по случая, скарал пловдивския владика Николай с част от интелектуалците под тепетата. Затова Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство.

Оттам обаче са категорични, че всички ремонти – независимо дали са текующи или аварийни, както и всички строителни и консервационно – реставрационни дейности в нея и прилежащата й територия – трябва да се съгласуват с Министерството на културата, което пък митрополит Николай не е направил. Причината за съгласуване на ремонтите е, че катедралната църква има статут на недвижима архитектурно – строителна и художествена културна ценност от национално значение.
На 21.08.2011 година е било проведено заседание на църковното настоятелство при митрополитския храм, председателствано от протойерей А. Манолов. На него единодушно е било взето решение за извършване на спешен ремонт на покрива и вътрехрамовото пространство в църквата и според устава на българската православна църква и вътрешен църковно – каноничния ред, решението на църковното настоятелство е изпратено за сведение на колективния надзорен орган на Пловдивската епархия – Епархийския съвет. Ремонтът обаче не е съгласуван с културното ведомство, каквито са разпоредбите по Закона за културното наследство, обясниха от Прокуратурата. И по него – заради това нарушение – се предвижда административно наказание.
Наказателните постановления – сиреч глобите в случая – обаче е компетентен да издава министърът на културата. От Прокуратурата съобщиха, че те вече са изпратили до него копие от постановлението им.

Позицията на F2F TV – ето тук

 

Може да харесате още...