От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив

Снимка: Facebook/ВВС на РБългария

От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив. Това съобщиха от Министерството на отбраната, след като по-рано през деня авиационната, самолето-обслужващата и специална техника от Авиобаза Граф Игнатиево се пребазира на гражданското летище.

В сряда ще е шумно над Пловдив – пребазират се бойни и учебно-бойни самолети

Причината за пребазирането е началото на мащабната реконструкция, която започва на летище Граф Игнатиево във връзка с новите изтребители F-16.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщи ВВС.

Снимка: АБ Граф Игнатиево

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши новото строителство на летищната инфраструктура в АБ Граф Игнатиево.

„Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на Летище Пловдив, уведомяваме всички граждани, че ще се спазват всички изисквания на регламентиращите документи относно безопасността на полетите“, уточняват от Военновъздушните ни сили.

Миг-29 и F-15 в първа тренировка за съвместен Air Policing в условия на липса на ВВС началник-титуляр

Четири самолета F-15 от ВВС на САЩ – предислоцирани в авиобаза Граф Игнатиево за съвместния Air Policing с МиГ 29

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.