„Антарктическият стопаджия“: първата биографична книга за проф. Христо Пимпирев излезе от печат

Наричат го „почти Магелан“, „Шакълтън, Скот и Амундсен в едно“, но той се възприема за Антарктически стопаджия. И как, ако не така, да наречеш биографията на проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на 30 български експедиции на Ледения континент?

Български учени откриха 5 нови за Антарктида растителни вида

Изборът е на Иглика Трифонова, автор на книгата, фотограф и журналист и сама участник в пет български полярни експедиции. Председател на Асоциацията на младите полярни изследователи у нас, тази година тя е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Снимка: чрез Издателство Книгомания

В „Антарктическият стопаджия“, издателство Книгомания, хармонично се преплитат нейните текстове и снимки като очевидец със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните. Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен.

Българските антарктици се вризд. Книгоманияъщат у дома на Благовещение

Тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането й в национална кауза и част от успешната външна политика на България.

Митрополит Антоний освети вода за българския православен параклис на Антарктида

Мечатата ми е била да стигна на Антакртида, „бялата любовница“, както я наричам; искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел „Антарктически институт“. Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент“, разказва професорът, посветил живота си на Антарктида.

Снимка: чрез Издателство Книгомания

А в предговора Иглика Трифонова разкрива:“Това е неговата история. И разказите за нея на хора, които са били до него в различни моменти от живота му. Погледнете го през техните очи, чуйте неговия глас и го последвайте по пътя на безстрашните, за да разберете по-добре човека, роден с мисия: да постави България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолирано място на света – Антарктида„.

Капсула с послания до утрешните хора от 10 дни вече спи под възглавницата на Ледения континент

Снимка: чрез Издателство Книгомания

Стилният том е дело на дизайнера Тодор Манолов. А над 80 души – приятели, колеги, съмишленици, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, впечатления и спомени от познанството си с проф. Христо Пимпирев. Книгата вече е разпространена по книжарниците.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.