Първи учебен ден. Извън социалните мрежи

„Като ти говоря, млъкваш и слушаш, ма утрепкооо, усойницееее“…

Обърнах се неволно да видя как изглежда момичето, което дереше глас в парка на няколко крачки по алеята зад мен. Беше едро, със сплъстена коса и в центъра на група от шест-седем ученички, всички облечени в униформи на едно от средните софийски училища. Влачеха раници по земята и уморено, сякаш носеха цял свят на плещите си, вървяха в редица.

Къде да сигнализират децата и родителите в случай на сексуално насилие у дома или в училище

Не успях да забележа на кого говореше девойката в средата. Продължи да сипе обиди с някакъв хъшлашки заряд, който бе повече от очевидно, че нямаше да ескалира във физическа саморазправа. В този момент.

Да седна на чина си в моето първо училище

Откъде беше чувала този тон? Как беше прибавила в речника си думите, с които унижаваше? Кое я беше предизвикало? Защо другите ѝ позволяваха? Какво караше момичето, към което бяха насочени грубостите, да крачи редом с тази, която я малтретираше словесно?

Да помогнем старо българско училище в село Грознатовци, Сърбия, да стане читалня

Нямах отговор на нито един от тези въпроси, защото не познавах момичетата. Седнах на първата пейка пред мен. Гледах ги, докато ме подминаваха и продължиха напред. Имаше някаква празнина в погледа на едрата. Безразличие или страх – в очите на останалите. Не бяха по-големи от шести-седми клас.

Лятната им ваканция току-що беше приключила. Прибираха се от първия учебен ден през парка на „Дружба“. Преди да излязат от него, спряха, скупчиха се около момичето в средата и си направиха селфи. Едното от тях остана встрани.

Горска класна стая в пловдивското училище „Св. Св. Кирил и Методий“

Когато се скриха от погледа ми, се наведох да взема първия тупнал до пейката кестен. Чела съм, че ако засадиш ядка и се погрижиш, ще израсне дърво, което ще ражда и плодове.

Честит първи учебен ден, Бел Ами

6 милиона ученици от Европа ще пишат на тетрадки, произведени в Пловдив

Снимка: Екатерина Костова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.