Фотографът Иван Славов: Мъж се снима по-лесно от жена. Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи

Мъж се снима много по-лесно от жена. Това разказа в студиото на Dynaphos фотографът Иван Славов. „Един мъж си е мъж, снимаш го и той винаги се харесва. Както и да застане, както и да го светнеш, ако го изкараш мъж“, пошегува се той.

Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

А за жените-модели, чиито капризи са свързани с това дали самите те се харесват, подчерта: „Светлината при жената е много по-специфична, там много повече трябва да внимаваш откъде ще падне, с какви модификатори ще снимаш, как ще обработиш после.“

Диляна Гергова и Иван Славов

Първия апарат той си купува след като се жени и тръгва със съпругата си на сватбено пътешествие. Идеята му тогава е, че като притежава хубав апарат, ще прави и хубави снимки. „Съответно това е пълна глупост“, е научил той. Сменял много апарати, пробвал да снима и пейзажи, но разбрал, че те не са неговата сила.

В Деня на фотографията петима спечелиха в томбола

„Аз обичам да съм сред хора. Най-добре се разбирам с хората“, казва фотографът-портретист. По думите му най-трудно се снима по време на дъжд или на морето. Но трудностите не го отказват, когато планира сесии на терен. Като тези:

Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи, категоричен е за себе си Иван Славов. А за обработката допълва: „Идеята на обработката е обработка на снимката, не смяна на самоличността“. Иначе за вдъхновението си сподели, че му харесва многообразието и различното: „Трябва хората да излязат и да снимат. Така идва вдъхновението, така идва всичко“.

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 – дизайн на 3 камери в една и ненадмината гъвкавост

И още за тайните при снимането на някои свои сесии, за опита си с различни фотокамери и за предизвикателствата на портретната фотография oчаквайте във видеото от срещата в студиото на Dynaphos на Диляна Гергова с Иван Славов.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.