Фотографът Иван Славов: Мъж се снима по-лесно от жена. Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи

Мъж се снима много по-лесно от жена. Това разказа в студиото на Dynaphos фотографът Иван Славов. „Един мъж си е мъж, снимаш го и той винаги се харесва. Както и да застане, както и да го светнеш, ако го изкараш мъж“, пошегува се той.

Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

А за жените-модели, чиито капризи са свързани с това дали самите те се харесват, подчерта: „Светлината при жената е много по-специфична, там много повече трябва да внимаваш откъде ще падне, с какви модификатори ще снимаш, как ще обработиш после.“

Диляна Гергова и Иван Славов

Първия апарат той си купува след като се жени и тръгва със съпругата си на сватбено пътешествие. Идеята му тогава е, че като притежава хубав апарат, ще прави и хубави снимки. „Съответно това е пълна глупост“, е научил той. Сменял много апарати, пробвал да снима и пейзажи, но разбрал, че те не са неговата сила.

В Деня на фотографията петима спечелиха в томбола

„Аз обичам да съм сред хора. Най-добре се разбирам с хората“, казва фотографът-портретист. По думите му най-трудно се снима по време на дъжд или на морето. Но трудностите не го отказват, когато планира сесии на терен. Като тези:

Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи, категоричен е за себе си Иван Славов. А за обработката допълва: „Идеята на обработката е обработка на снимката, не смяна на самоличността“. Иначе за вдъхновението си сподели, че му харесва многообразието и различното: „Трябва хората да излязат и да снимат. Така идва вдъхновението, така идва всичко“.

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 – дизайн на 3 камери в една и ненадмината гъвкавост

И още за тайните при снимането на някои свои сесии, за опита си с различни фотокамери и за предизвикателствата на портретната фотография oчаквайте във видеото от срещата в студиото на Dynaphos на Диляна Гергова с Иван Славов.

Може да харесате още...