Теодора Димова с голямата награда “Христо Г. Данов”

Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижното отличие й връчи министър Боил Банов на официална церемония в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

„Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова при получаване на наградата. Тя сподели, че е силно развълнувана и трогната не само от високото признание, но и от факта, че се намира на метри от мястото, където е написан романът „Тютюн”, вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

Председателят на журито, зам.-министърът на културата Амелия Гешева връчи наградата в категория „Издание за деца”.

Сред официалните гости на събитието бе Божана Апостолова, създател и съучредител на инициативата „Пловдив чете”, в рамките на която се провежда церемонията по връчване на отличията.

Журито, в състава на което бяха Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, д.н. Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности” в МК, проф. Светлозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов – преводач, д-р Иван Александров – директор на РБ „П. Р. Славейков” – В. Търново, доц. д-р Регина Далкалъчева, художник, както и Димитър Христов, писател и преводач, избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов” преди самата церемония.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на първия книгоиздател у нас.

  

Може да харесате още...