Руснак, българин, французин, литовец и британка – финалисти за приза „Димитър Димов“

Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси – това са петимата романисти, номинирани за първото издание на Европейската литературна награда Димитър Димов ата . Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29 май от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и ще получи наградата лично.

Организаторите на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ обявиха имената на петимата финалисти днес. За авторитетния приз руснакът Дмитрий Глуховски се класира с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев – с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Престижната награда е учредена под патронажа на кмета на Община Варна. На събитието, което е част от официалната програма на фестивала ВарнаЛит, ще бъде представено и анонимното към момента жури на наградата.

Първата Европейска литературна наградаДимитър Димов“ се връчва по повод 110-тата годишнина от рождението на известния български писател, признат и превеждан на десетки езици, сред които испански, френски, китайски, японски, монголски и др. Наградата има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.

В първото издание на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ 21 родни издателства предложиха общо 39 романа, публикувани на български през 2018 г.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.