Български учени откриха 5 нови за Антарктида растителни вида

Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки с възраст около 90 милиона години откриха геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул. Това съобщи във FB страницата на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция. По думите му, откритието е в резултат на едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, остров Ливингстън.

снимка: Бойко Ганев

Растителните видове са нови за Антарктида и са от началото на къснокредната епоха. Професор Пимпирев разказва, че тогава континентът не е бил скован в лед, а по повърхността му е имало субтропични гори и е бил дом за динозаврите. Те мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По него някои от растителните видове, появили се за първи път на Антарктида, са достигнали Южна Америка. “В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот”, заключава професорът. И още:

“Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята”.

В момента на Антарктида е лято. В оставащите два месеца от него проучванията на нашите учени продължават в областта на Науките за Земята.

Може да харесате още...