Чикаго в Ледена епоха

автор: Ваня Крамер

Снощи една от любимите ми поставки за саксии, която 18 години влача от къща в къща, излетя в градината от силния вятър. Аз грабнах якето, шапката и ръкавиците и хукнах да я гоня. Не я настигнах, защото след една минута навън с писъци се прибрах вътре. Толкова пронизващо студено беше, че имах чусвтото, че някой ми стърже кожата с ръждясала ламарина!

  фотографии: Ваня Крамер

Снощи беше минус 18 градуса, сега е минус 30 по Целзий, но синоптиците казват, че се усеща като минус 45.

Градчето, в което живея, е на северния бряг на езерото Мичиган, на около 45 километра от Чикаго. Понеже тези сибирски студове се очакваха, от няколко дни кметсвото ни предупреждава и образова – как да обезопасим тръбите от замръзване, да напълним резервоарите на колите с бензин. Посочват кои обществени сгради са отворени денонощно, ако се спукат тръби или спре парното. Училищата, университетите, музеи и много магазини са затворени днес, вероятно и утре.

На много места работниците са пуснали огън по релсите, за да не замръзват и да не дерайлират влаковете.

Аз още във вторник на обяд напазарувах за поне 5 дни храна. Запасих се с любимия си чай, мед и, разбира се, червено вино. Нашата къща е тухлена, стил калифорнийско ранчо, на един етаж. А бойлерът, помпата за водата и газовата уредба за парното са в избата, където е топло. Затова нямаме проблеми със замръзнали тръби. Засега. Така поне твърди мъжът ми.

Децата вече втори ден не са на училище, но много учители в района се възползват от новия щатски закон за онлайн преподаване и изпращат уроците на учениците си. Така няма да се налага да се отучват тези дни.

Над 1500 полета от двете летища на Чикаго са отменени, много влакове и автобуси – също. Дори има и прецедент – американските пощи в Чикаго няма да доставят писма и колети! Аз така се тревожех за моя приятелка българка, отскоро тук, която работи като пощаджийка…

Почти всичко е затворено, освен разбира се, институции и учреждения с жизненоважни дейности като болници, полиция, пожарна, някои бензиностанции. И бългрското консулство в Чикаго днес работи също.

Иначе улиците са почистени от снощния сняг и почти празни. Дори в задната градина на къщата, където винаги има катерички, птички, дори еленчета идват… сега е пусто. Само силен вятър, като от старите руски филми. Ами да, в момента в Чикаго е по-студено от Сибир, Аляска, Южния полюс и дори от базовия лагер на връх Еверест.

Ледена епоха!

Може да харесате още...