България прие План за действие при Брекзит без Споразумение

Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители; откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия; организиране и провеждане от българското посолство в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за българите в различни градове на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия (ОК). Това са само три от неотложните действия, които днес Министерският съвет прие, гласувайки два документа – за Брекзит със Споразумение и съответно – за излизане на ОК от ЕС без Споразумение.

Планува се още консултациите на българските граждани в Обединеното Кралство (ОК), свързани с правата им след Брекзит, и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост, да бъдат всекидневни. В интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма ще се обособят раздели за Брекзит, ще се организират семинари и обучения за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО. Информация за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС ще се предоставя и на бизнеса в сътрудничество с браншови организации.

В законов план се предвижда Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане; а в институционален – провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба.

Българското правителство е готово за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи у нас.

При урегулирано оттегляне на ОК или Брекзит със Споразумение ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.
В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.

Имената на документите в пълен вид са: План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство (ОК) Великобритания и Северна Ирландия от ЕС и План за действие на Република България за оттегляне на ОК от ЕС без Споразумение.

Темата бе в центъра и на среща днес между представители на българското правителство и на ЕК по Брекзит. Групата от Еврокомисията бе водена от заместник-генералния секретар на комисията Селин Гауер. На пресконференция след срещата вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи: „По отношение на гражданите на ЕС, в частност българските граждани – Лондон пое ангажимент тези, които живеят на територията на Великобритания към 29 март да запазят правата си, които ползват. Съответно, днес българското правителство пое ангажимент на реципрочна основа към гражданите на Великобритания – около 7000 души на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура по регистрация. Те са добре дошли у нас“. Вицепремиерът уточни, че в случай на излизане на Великобритания без сделка, европейските и британските граждани, които пътуват на територията на ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово, но без това да се отнася за дългосрочния престой. „Така че, безвизовото краткосрочно пътуване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила действия в тази посока. За нас е важно, защото има около 340 000 туристи на година от Великобритания, които идват в България. Те трябва да могат да пътуват без притеснения“.

информация от пресцентровете на МС и на МВнР

Може да харесате още...