Едни от най-интересните открития на 19 и 20 век идват с “Еврика” в Пловдив

dav

На 16 януари екипът на Музейко пристига в Пловдив, за да открие официално „Еврика!“. Изложбата ще се настани в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей и ще остане в града до края на годината. В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив директори, учители и представители на образователната общност ще могат да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на експозицията.

Специално за събитието в Пловдив ще бъде и целият екип на Детския научен център, който заедно с домакините от РИМ ще представи някои от най-интересните открития на 19 и 20 век.

“Еврика” ще  отвори вратите си за групови и индивидуални посещения от 17 януари.

Изложбата ще разкрие как работят много изобретения, например фонографът. Ще разкаже защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето, ще предложи и на децата, и на любопитните възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията – като да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, или да видят през фоноаутографа цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията.

Целта е да се  провокира експериментаторския подход у децата и да се премахне страха им да опитват да опозанват света, макар и понякога да допускат грешат.

За деца до 7 години (първи клас) входът е безплатен, цената му за учащи е  1 лв., а за възрастни – 2 лв. Ръководителите на училищни групи не се таксуват, обясняват от Музейко. Ето и часовете, в които “Еврика” ще посреща любознателните в Пловдив:

17 януари – 15 март 2019: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

16 март – 31 октомври 2019: от понеделник до неделя вкл. от 9:00 до 17:00 ч.

1 ноември – 31 декември 2019: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

Музейният център за съвременна история на Регионалния исторически музей е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14 в двора, в който се твърди, че растат най-старите палми в България.  Може да се стигне по стълбичките вляво на Римския стадион на Главната улица, ако идвате от Пощата. Но и да изберете маршрута от площад Съединение към Главната, все ще минете по живописен пешеходен маршрут в сърцето на Европейската културна столица за 2019-та!

информация и снимки – чрез пресцентъра на Регионален Исторически Музей Пловдив

Може да харесате още...