Младежи от ДБГ: 10 мерки за чист въздух в Пловдив, сред тях – данъчни отстъпки

Вместо да се инвестира в информационни кампании, Община Пловдив може да стимулира гражданите да използват автомобили с ниски и нулеви емисии като въведе отстъпки от стойността на данъка върху превозните средства. Това е една от мерките, които, според младежи от Движение България на гражданите реално могат да променят въздуха под тепетата. На 30 януари те входираха предложенията си заедно с гражданска подписка до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на ОбС Савина Петкова, а в последния януарски ден се събират на демонстрация от 14 часа пред общината, за да заострят вниманието на обществеността върху проблема с въздуха, който дишаме.

Сред десетте предложения, оформени в петиция, са включени и данъчни облекчения за строителни фирми, които изграждат сгради с отопление чрез газ и/или зелена енергия, поставяне на датчици за мониторинг на повече места в Пловдив, увеличаване на зелените площи и залесяването, екокампании и еко-телефон за сигнали, насърчаване ползването на градския транспорт чрез намаляне цената на билетите, дори въвеждане на 24-часов режим на работа на органите, следящи за спазването на наредбата за опазване на околната среда.

Според младежите, подели гражданска инициатива срещу мръсния въздух преди два месеца, мерките са наложителни. “Това е една тема, която е актуална не от вчера или от днес, а неглижирането й има негативно влияние върху здравето и живота на всички нас. Всяка година броят на граждани със заболеваемост на белите дробове нараства, а една от основните болести при децата е бронхиалната астма. По време на общественото обсъждане на бюджет 2019 от ДБГ изразихме желанието си качеството на атмосферния въздух да се превърне в един от основните приоритети на местните управляващи, тъй като здравето на гражданите би трябвало да се поставя на първо място и след това да идват грандиозни инфраструктурни проекти, зали, игрища и т.н.” – разказва за F2F TV Константина Стоянова. За нея и съмишлениците й в момента адекватни мерки за опазване на чистотата на атмосферния въздух в Пловдив липсват.

Tя е на 26 и след завършване на висшето си образование в чужбина се връща в родния си град. По думите й, пловдивчани са наистина разтревожени за състоянието на въздуха в града. “Може би и това беше една от основните причини, които ме накараха да подходя така решително по темата. Ако се замислим реално, първата глътка въздух е първото препятствие, което трябва да преодолее всяко едно човешко същество, преди да се сблъсква с каквито и да други изпитания, които животът му е подготвил.  След това дишането става част от съществуването ни, даже не го усещаме като дейност, която извършваме ежесекундно.

Тъжното е, че нашите филтри са само едни и не може да ги подменим, а даже и да искаме да дишаме спокойно, качествен и чист въздух, такава възможност не ни се предоставя, поради една или друга причина. По никакъв начин не искам темата да стане поредното сочене с пръст, търсене на виновници, оправдания и несвършена работа. Надявам се всички да се обединим около тази основополагаща за всички нас кауза и дадем възможност на идните поколения да дишат дълбоко и без притеснение”.

Ще се поставят ли на дневен ред предложенията на младежите – F2F ТV ще следи темата.

Може да харесате още...