„Необозримо за Кольо К.“ ще ни събира през януари в Градската галерия в Пловдив

С голяма ретроспективна изложба на един от най-обичаните пловдивски творци Кольо Карамфилов (1963 – 2014) Градската художествена галерия започва своята изложбена програма по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Откриването ще бъде на 7 януари от 18.00 часа.

Ако не успеете, като мен, да бъдете на откриването, с платната на Кольо  може да  останете насаме и по-късно – те ще са експонирани и на двата етажа в залите за временни експозиции на галерията на Главната улица до края на януари.

Ще видим произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери, приятели.

Карамфилов работи в почти всички жанрове на визуалното изкуство – графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист – напомнят от Градската художествена галерия под тепетата.  На 28 януари от 17.00 часа в нея ще бъде представен двуезичен каталог,  подготвен за изложбата.

Според изкуствоведа проф. Галина Лардева, „Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца.“

Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на града, европейска столица на културата.

Ще разкажа за изложбата на Кольо – един творец, който със сигурност щеше да роди една от запомнящите се метафори за културното ни домакинство, ако не беше избрал да ни рисува от невидимия хълм в облаците над Пловдив.

 

снимка на Кольо Карамфилов: Юлиан Георгиев

по информация от пресцентъра на Градска художествена галерия Пловдив

 

 

Може да харесате още...