Антоанела Станчева води “На мегдана на другата България” през 2019-та в Ла Нусия

През май 2019-та испанското село на спорта Ла Нусия ще се превърне в България за цели два дни. Мислите, че е невъзможно? Разбира се, че е, щом там живее Антоанела Пенчева Станчева – една от най-усмихнатите българки, които срещнах в Испания.

За 28-те години, в които беше изграждала своя свят на няколко хиляди километра от страната, в която се беше родила, тя не беше загубила нито енергията, нито чара на танцуващото момиче от Държавен Ансамбъл за народни песни и танци “Варна” – такова, каквото е била, когато е решила да остане при Коста Бланка. В Ла Нусия е в центъра на създаването на групата за народни танци – “Los Balkanicos”, Балканджиите, която печели сърцата на хора от стотици националности години наред в Испания. В нея се включват българи на всички възрасти не само от селото, а и от съседните градове Бенидорм и Аликанте. И ето, че през 2019-та  Ла Нусия, където местните отдавна вече разпознават гласовете, ритмите и речта от страната на Антоанела, ще събере за първи път българи от всички краища на Европа на Фоклорния фестивал “На мегдана на другата България”.

Още помня как говорихме за него – все още само като идея за домакинство, подпрени на перилата на площадчето в центъра на Ла Нусия. Зад гърбовете ни се разстилаше пейзажът на близката планина, различна като релеф от българските. Тогава й казах – можеш да го направиш, Тони! Днес, когато вече са ясни и датите, и групите, които ще участват, с радост ви предлагам разговора ми с нея за това, което предстои.

1. Как се роди идеята за домакинството на Ла Нусия на фолклорния мега-маратон “На мегдана на другата България”?

Антоанела Пенчева: Идеята за домакинство на Фолклорен фестивал витаеше в главите ни след първото Интернационално участие на групата ( Лондон 2013). Но след първото ни участие в “На мегдана на другата България” 2017 в Гандия, Испания бяхме напълно убедени, че и ние трябва да бъдем един ден домакини на това събитие. Самата идея за този събор се заражда в Лондон през 2013-та. След концертната част на фестивала там се заформи една луда хоротека, където всички участници танцуваха и комуникираха в несвяст. Всеки откриваше стари познати от града, училището, работното място и откъде ли още не от България и ентусиазирано разговаряше кой в коя държава се намира сега и как я кара… 4 часа хоротека ни се видяха малко…
В този фестивал в Лондон участва и Френската група от Лион “От Извора” с ръководител Анита Екенова. И те като нас са почувствали, че трябва да направят нещо, което всяка година да събира емигрантските групи за фолклор на едно място. И така през Май 2015-та в Лион се ражда “На мегдана на другата България”. Участват 12 групи. На следващата 2016-та щафетата се предава на “Луди-Млади” от Монпелие с участие на 17 групи. 2017-та щафетата поема Испания, групата “Веселие” от Валенсия посреща в Гандия 32 групи участнички. През 2018-та домакини стават “Нашенци” от Милано, Италия с 37 групи. Идеята на събора е всяка година да се посещава различно място и всички заедно да се забавляваме. И така в Милано ние поехме щафетата за 2019-та.

2. Колко групи и от колко националности ще се включат в събитието?

Антоанела Пенчева: Заявки приемахме до 1 Декември. Днес в цифри нещата изглеждат така: 63 групи участнички от 13 страни!!! Това са близо 1000 участника и над 300 придружители… Най-емоционалното от събора са дефилетата и големите хора преди концертната част. Големите хора ще се извиват на най-известния площад в града, където се провежда съборът и всички участници заедно ще танцуват едни и същи хора около 30минути.

3. Да вдигнем завесата около програмата – какво различно от досегашните форуми се очаква да добавите в събитието?

Антоанела Пенчева: Новото през 2019-та година ще бъде избирането на “Гиздава мома” и “Харен момък” на събора. Всяка група ще избере своите най-гиздава мома и най-харен момък, а на самия събор ще се изберат най-гиздавата и най-харния на Събора. Нещо като мис и мистър … с надиграване.

4. И малко за теб самата, Тони – припомни ми – какво е за теб българският народен танц? Колко години от живота ти си свързана с фолклорните ритми и как ги съхраняваш далече от България, защо го правиш и как се чувстваш месеци преди събитието?

Антоанела Пенчева: Какво е за мен българският народен танц? Това е нещото, което ме свързва с Родината и средството, с което изразявам моите емоции (аз се определям като много емоционална личност). С народни танци се занимавам от най-ранна детска възраст, мисля че бях на 6 години, когато влязох за първи път в залата… Ходех на танци с огромно желание! Когато бях болна, отсъствах от училище, но от танци – никога! През 1988 година завърших Държавно хореографско училище (профил Български народни танци) и след това работих 2 години в Държавен Ансамбъл за народни песни и танци “Варна”.
От 1990 година съм емигрантка в Испания. Работя в шоу бизнеса и по-точно в спектакли в хотелиерския бизнес. Връзката ми с народните танци не е приключвала. Имам спомен от Гран Канария 19940та, откривахме вариететна програма точно с български народен танц и трябва да отбележа, че това впечатляваше туристите.
През 2010-та вече емигранството в Испания бе в разгара си. На всеки ъгъл се чуваше българскареч… и започнаха да се появяват българските асоциации. Точно по това време създадохме и “Pasion Bulgara Los Balkanikos” или на български “Балканджиите”.

Българинът зад граница има нужда от душевна радост. И аз приех като дълг към Родината предизвикателството да съхраня и предам опита, който имам.  И то взе, че се получи. Около мен има много съмишленици, с много горещи сърца и страст за българщината. На въпроса защо го правя – защото много обичам България. И защото много ми липсва…..
Как се чувствам месеци преди събитието ? Ами като буре с барут…..

5. Как е на мегдана на другата България, когато не си облечена в народна носия и не си на събитие – как гледат на теб другите – като на чужденка или вече като на местен човек?

Антоанела Пенчева: На мегдана на другата България е супер. Тук в Ла Нусия съжителстваме 118 националности. На въпроса как гледат на мен, като на чужденка или вече като на местен човек, мисля че вече съм една от тях.

6. Къде е България за теб?

Антоанела Пенчева: България ми е в сърцето!!!

И в очакване на “На мегдана на другата България”, ви предлагам атмосфера от тазгодишния Интернационален ден в Ла Нусия с танц на “Балканджиите” по хореография на Антоанела Пенчева Станчeва:

 

общите снимки са от архива на “Балканджиите”

Може да харесате още...