На Никулден в Бургас – децата във ваканция, синята зона без пари, автобусите возят безплатно и под съпровода на музикални хитове

На 6 декември всеки може да паркира без пари в синята зона на Бургас.  Или да ползва безплатно всички линии от масовия градски транспорт в двата пикови периода – между 10 и 14 на обяд и вечерта между 17 и 21 часа, съобщиха от ощина Бургас и транспортното дружество „Бургасбус“. Бургазлии приемат Свети Никола за закрилник на града, затова и празникът на Бургас съвпада с 6 декември, когато християнската църква почита светеца.  През целия ден в автобусите ще звучи музика от емблематични бургаски изпълнители, а на електронните им табла ще тече надписът „Честит празник!“.

Със сигурност празнично ще се чувстват и учениците, защото кметът Димитър Николов издаде официална заповед, с която определя денят за неучебен.  Подготвена е никулденската програма със събития, музика и забавления за всяка възраст. Истинско общоградско веселие ще обхване централните улици „Александровска“ и „Богориди“ и ще създава празнично настроение през целия ден. Четири сцени ще забавляват жителите и гостите на Бургас, докато стане време за големия вечерен Никулденски концерт на площад „Тройката“ от 17.30 часа, на който по традиция се включват коледните светлини на града.

Така познатото в последните години Никулденско градче в градинката до Часовника първо ще се оживи и ще даде старт още в 10.00 часа на най-бургаския празник. Музикални изпълнения на ученически оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева и Рагтайм оркестър ще пренесат бургазлии в света на черно-белите ленти. Романтичната атмосфера ще се допълва от първия влак в Бургас, който ще „превозва“ своите гости от жп гарата, през бургаската митница в началото на 20 в., пристанището, Казиното, стария мост, старите градски бани и солниците.

Майстори на четката ще „закачат“ посетителите, превръщайки ги в герои на своите шаржове, които след това ще им подаряват. Аниматори и актьори ще забавляват малки и големи, а на всеки, който иска, ще бъде предоставен микрофонът да поздрави своите съграждани с любима песен. За да зарадват присъстващите, на сцената до Часовника ще се качат музикантите от групите „Горещ пясък“ и „Avalon“.

Освен познатото пространство в градинката до Часовника, още три пространства ще зареждат с празнично настроение бургазлии. Много музика и танци до Компаса ще раздават бандите „Euphoria“, „Stockholm“ и „Рагтайм“. Друго „горещо“ място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. „Богориди“, където ще свирят класическите музиканти от квартет „Вива“ и рок бандите „Stiff Bone“ и „Four“. Сцената до Грамофона ще бъде отредена за романтичната музика на „Рагтайм оркестър“ и квартетите „Арте“ и „Вива“.

Вестникарчета ще раздават най-новия брой на празничния „Бургаски вестник“. В него всеки жител и гост на града ще открие любопитни факти от архивите, най-важното за Бургас през годината, събитията на Никулден и програмата до края на 2018-та година.

За да усетят бургазлии атмосферата на празника, веднага след освещаване на Никулденската обредна трапеза в 10.45 часа, ще започне раздаването на традиционния рибен курбан по стара рибарска рецепта. Тази година пунктовете ще бъдат до Часовника, на Магазия 1 до Морска гара и до СУ „Петко Росен“ в ж.к. „Меден рудник“.

Общоградското литийно шествие ще стартира в 11.30 часа от площад „Атанас Сиреков“ и ще премине по ул. „Алеко Богориди“ до Моста, където ще завърши с пускане на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

От 13.00 часа в залата на Дружество на художниците-Бургас на ул. „Александровска“ 22 ще се проведе традиционната изложба на бургаските художници, на която ще бъдат обявени имената на „Художник на годината“ и „Бург на годината“.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад „Тройката“ в 17.30 часа.

Всички събития са с вход свободен, а програмата може да видите в сайта на общината.

 

по информация и снимка: община Бургас

 

 

 

 

Може да харесате още...